Gästhamnskortet gör comeback efter förra årets succé 

av Jennifer Lundkvist
Med Gästhamnskortet kan du bo fem nätter men betala bara för fyra när du besöker exempelvis Strängnäs eller Mariefreds gästhamnar.

Efter ett lyckat samarbete mellan fyra hamnstäder kommer Gästhamnskortet nu tillbaka för en andra säsong. Bo fem nätter men betala bara för fyra. 

Livet på sjön är något som lockar många svenskar och kring Mälaren finns flera städer och gästhamnar som man kan besöka. För att samarbeta över kommungränserna beslutades att man förra året skulle införa Gästhamnskortet. Det innebär att du som bågare kan besöka sex olika gästhamnar kring Mälaren, däribland Strängnäs och Mariefred, och bo fem nätter men endast betala för fyra. 

Anette Lilja som är turismansvarig på Strängnäs kommun berättar att turismansvariga i olika städer runt Mälaren har haft diskussioner tidigare om att utveckla turismen i Mälarstäderna. 

–  Ett projekt vi startade var tillsammans med våra gästhamnar, och på ett gemensamt möte kom tanken på Gästhamnskorten upp, säger Anette. Tanken är att locka våra besökare som kommer med båt att upptäcka hela vårt utbud av besöksmål och aktiviteter. 

Sundbyholms gästhamn

Kortet är ett samarbete mellan de fyra Mälarstäderna Eskilstuna, Enköping, Västerås och Strängnäs. I kortet ingår Sundbyholms gästhamn i Eskilstuna, Västerås gästhamn, Borgåsunds Hamn & Krog längs Strömsholms kanal, Mariefreds gästhamn, Strängnäs gästhamn och Enköpings gästhamn. 

–  Det är ett sätt att få våra båtgäster att besöka fler hamnar och städer. Vi startade det här förra året och såg att det föll väl ut. 

Exakt hur många gäster som besöker båthamnarna är oklart då man mäter på olika sätt. Den uppfattning som Anette har är att de allra flesta är hemmahörande i området kring Mälaren och att det främst handlar om svenska besökare, men det finns även en del tyska båtgäster. 

Efter att kollegorna från Eskilstuna besökt en båtmässa i Düsseldorf såg man en stor efterfrågan och nyfikenhet att besöka Mälaren från både tyska och holländska besökare. 

–  Deltagande där var ett led i att locka utländska båtbesökare till oss, säger Anette. 

Att ta sig ut på en båttur längs Mälaren är inte bara en fantastisk naturupplevelse utan också en resa fylld med upplevelser och berättelser. Här finns historiska slott, mysiga och pittoreska städer, en mängd spännande evenemang och flera trevliga gästhamnar att lägga till vid. 

I Mariefreds marina registreras i snitt tvåtusen gästnätter per år, men här stannar också drygt 500 daggäster vilket gör att besökssiffran är högre. De flesta besökarna kommer från Stockholm och Mälardalen och stannar vanligtvis två till tre dagar innan de reser vidare. Även en del tyskar, finländare och andra nationaliteter besöker vanligtvis gästhamnen varje sommar. 

Enligt Björn Sundfeldt på Mariefreds marina såg man ingen märkbar effekt förra året när kortet introducerades, men båtgästerna var genomgående positiva. 

–  Förhoppningen är förstås att få fler båtturister i Mälaren och att de stannar lite längre, säger Björn. Vi tror att kortet blir kvar. 

sthamnskorten finns att hämta hos de medverkande gästhamnarna. 

 

Läs även:

Lämna ett svar