Herman Lindqvist signerar sin nya bok på Boklådan 

av Katrin Nilsson
Herman Lindqvist.

På nationaldagen fick mariefredsborna chansen att träffa Herman Lindqvist och höra honom berätta om sin nya bok ”Varför just han?”. För Herman Lindqvist har de regelbundna besöken till Mariefred blivit en tradition. 

– Det är som en årlig pilgrimsvandring jag gör till Mariefred. Jag älskar att vakna på värdshuset och se morgonsolen gå upp över Sveriges finaste slott, Gripsholm.

Att just Gripsholms slott är så speciellt har flera orsaker menar Herman. En anledning är att man kan höra historiens vingslag när man besöker slottet och dess omgivningar. Här kan man göra en otrolig vandring genom seklerna. 

– Gripsholms slott är som ett stort juvelskrin fullt av historia. Dessutom är det vackert och välskött. 

För någon med Hermans stora intresse för Gustav Vasa är slottet också ett lockande resmål. Nu har han alltså kommit med en ny bok där han vill sprida ljus över en del myter som funnits om den forna regenten. Han dröjer sig speciellt kvar vid berättelsen om kungavalet, Dackefejden och hur effektivt Gustav Vasa spred sin propaganda genom kyrkan. Herman menar att historiker ofta tonar ned Dackefejden.  

– Man säger fejd och det låter lite som ”slagsmål på dansbanan”, men den massaker som det innebar var livsfarlig för Gustav Vasa. Det var ytterst nära att allt hade rasat och han trodde själv i ett skede att hans tid var slut. Det hade kanske varit så ocksåom Dacke och hans anhängare hade lyssnat mer på den utländska hjälp som erbjöds.  

Bilden av Gustav Vasa har förändrats genom åren. Från att ha varit landsfader som befriade Sverige från danskarna har bilden av en brutalare och grymmare regent tagit form. Historiker har beskrivit hans girighet och hämndbegär och det faktum att han tog livet av fler personer än Kristian tyrann.  

Det var fullt med besökare på Boklådan när Herman Lindqvist var där.

Som titeln på boken antyder dröjer Herman sig kvar vid frågan om vad som gjorde att just Gustav blev kung. Han anser inte att det var på grund av Stockholms blodbad som dalkarlarna stödde honom. Det här var en annan tid då man hade en annan syn på våld.  

– De tog honom inte för att de hade hört att folk har blivit halshuggna i Stockholm. Halshuggningar hände en gång i veckan på den tiden. Det var inget konstigt.  

Det som var upprörande för Dalkarlarna menar Herman är att den danska kungen bestämt att alla skulle avväpnas.  

– Dalarna var som Sveriges vilda västern. Det skulle vara som att försöka avväpna hela Amerika idag. 

Hotet om att bli av med sina vapen plus skatterna var enligt Herman tungt vägande skäl för att man utropade Gustav Vasa till Hövitsman.  

– Det är plånboken som alltid avgör valet så han blev hövitsman och fick ”16 smocka karlar” som skulle tjäna honom. Det var det som i framtiden kom att bli Svea livgarde.  

Men Gustav Vasa var vid den här tiden fortfarande en obekant person för majoriteten av svenskarna.  

– Det var liksom starten. Han var fortfarande totalt okänd och när han blev utsedd till kung och kom till Stockholm var det inte många i Sverige som visste om det. Hur skulle de kunna veta något. Det fanns inga sådana kommunikationer utan det tog veckor innan en nyhet nådde avlägsna orter. 

Läs även:

Lämna ett svar