Loppis i nya Mariefredskvarter  

av Katrin Nilsson
Gertrud Bjurenborg Hennix sköter loppisbordet med sin familj Tove Hennix, Doris Bjurenborg Hennix och Andreas Bjurenborg (ej på bild)

På lördagen fanns det chans att fynda i Stadsparken. Längst gatorna hade de boende ställt ut kläder, leksaker, smycken, prydnadssaker och mycket annat. Sara Johansson och hennes dotter Ingrid Ortega hade mycket att välja på vid på sitt loppisbord.  

– Om man gillar dockor är den här, som jag själv köpt på loppis, väldigt fin, berättar Ingrid Ortega och visar en stor docka med blont hår och långa ögonfransar.

Det här är andra året de är med på loppisen och Ingrid har själv plockat ut det i sitt rum som hon vill sälja. Förutom leksaker har de både böcker och kläder. Solen skiner och många intresserade kunder kommer förbi. Sara är nöjd.  

– Vi beställde det här vädret, säger hon.  

Esther Hollstrands miniloppis har när det bara gått en timme sålt hälften av sina varor.

Från Sara och Ingrid kan man gå vidare och titta på stånden längs Domargatan. Så småningom kommer man fram till Munkhagstorget, där lugnet nu lagt sig efter att området i många år varit en byggarbetsplats. Här har nu de typiska Deromehusen i en mix av olika färger vuxit upp.  

Stadsparken kallar Derome själva för en trädgårdsstad. Bebyggelsen är blandad. Det finns villor, radhus och lägenheter. Dessutom finns både hyresrätter, bostadsrätter och friköpta hus. Allt är byggt i trä och husen har små trädgårdar med plank eller staket runt.  

Domargatan står också familjen Renström, som just har flyttat till en av de nybyggda lägenheterna i Munkhagsparken.  

– Vi bodde redan i Mariefred, men i ett hus, berättar Ivar Renström.  

På deras loppisbord kan man bland annat hitta kläder med vackert morrismönster på. Det visar sig att Elin Renström tycker mycket om konstnären och formgivaren William Morris och också har både tapeter och kläder hemma.  

– Han gör jättefina mönster.  

Annars är det finaste de säljer en liten tavla som föreställer tre fåglar och en liten hundvalp, berättar Alva Renström.  

Många hittar fina kläder de kan ta hem till sig själva eller till släktingar. Rose Ling-Friberg är ute med hunden Dino. Hon är nöjd med sitt fynd. 

– Jag har köpt en klänning till barnbarnet.  

Även på Klubbgatan står flera loppisförsäljare. Det är bland annat Tove Hennix med familj; Andreas Bjurenborg, Gertrud Bjurenborg Hennix och Doris Bjurenborg Hennix. Gertrud betonar att det finns många fina saker man kan hitta på deras bord.  

– Vi säljer bara bra saker, till exempel våra finaste smycken.  

Dessutom visar hon en reflex och en pengasamlare som hon själv använt. 

Andreas och Tove har hittat en ålderdomlig rubik-kub som de diskuterar om de inte egentligen borde spara. 

Annars har Tove också en liten popup där hon säljer t-hirts med mönster som hon själv har gjort. Bilderna som hon tryckt på kommer ursprungligen från en utställning som hon hade i Tokyo. 

Sara Johansson och hennes dotter Ingrid Ortega hade mycket att välja på vid på sitt loppisbord.

– Jag gjorde en utställning med badgets till halloween och nu har jag screentryckt en del av figurerna på t-hirts. 

Lite längre bort sitter en ung försäljare som det har gått bra för. Det är Esther Hollstrand. Hon har en miniloppis och har, när det bara gått en timme, sålt hälften av sina varor.  

Läs även:

Lämna ett svar