Storslagen invigning av de historiska konstnärsstaketet 

av Malin Rosén
Cathrine Ohliw och Fredrik Åström, som var kvällens huvudrollsinnehavare, berättade hur projektet kom till och hur de lyckades få igenom det.

Under Sveriges nationaldag och 500-jubileum invigdes det 150 meter långa konstnärsstaketet runt Gripsholms Värdshus. Staketet består av 70 konstverk som skildrar viktiga händelser ur Sveriges 500-åriga historia. Avtäckningen och 500-årsdagen firades med en galakväll följt av en trerätters middag och konsert av Uno Svenningsson.  

 I ett år har sju konstnärer arbetat med att skapa motiven till Sveriges längsta historiska staket. Arbetet har skett i samarbete med historiker och visar viktiga händelser ur Sveriges, Strängnäs och Mariefreds historia. Händelserna rör sig från och med Gustav Vasas kröning 1523 fram till nutid,r bland annat branden av Grafikens hus och PAX-böckerna ingår. Projektet initierades av Fredrik Åström, som driver Gripsholms Värdshus, och genomfördes med Johan Patricny som konstnärlig ledare.  

 Under invigningen var Fredrik Lindström konferencier. Han presenterade de viktigaste personerna som genomfört det omfattande projektet samt Romeo och Julia-kören som framförde sånger knutna till Gustav Vasa och nationaldagen. Fredrik Åström och Cathrine Ohliw var först på scen,de tillsammans har drivit igenom projektet och värvat sponsorer till staketet. 

Både innanför och utanför staketet stod publiken inför avtäckningen som de tillsammans hjälptes åt att genomföra.

 –  Det är fantastiskt kul att se att det är så mycket folk samlade kring ett staket. Det trodde vi aldrig. Jag gick och grunnade för ett och ett halvt år sedan på att jag skulle behöva byta mitt staket och i samma veva dök 500-årsjubileet upp. Jag är road av historia och tyckte att det vore fantastiskt kul om man skulle kunna knyta det här samman, sa Fredrik Åström om hur idén till staketet kom till.  

 Även Herman Lindqvist och Jim Sjöberg, som båda har samarbetat med konstnärerna för att ta fram motiven till staketet, var på plats. Efter att huvudpersonerna i projektet hade presenterats och sånger hade framförts avtäcktes staketet till publikens jubel. Därefter intog middagsgästerna värdshuset,r det bjöds på trerätters, snapsvisor, tal av bland andra Ulf Jonströmer och sång av Uno Svenningsson. Efter middagen intog Svenningsson den stora scenen och musiken ekade ut över Gripsholmsviken.

Läs även:

Lämna ett svar