Storslaget nationaldagsfirande av kunglig karaktär 

av Jennifer Lundkvist
Kung Carl XVI Gustav, som i år firar 50 år på tronen, delade ut fanor till lokala föreningar och organisationer, däribland Starka händer och Mariefreds hembygdsförening.

Nationaldagen, tillika 500-årsdagen, firades i strålande sol och med kungligt besök. Tusentals strängnäsbor hade samlats för att ta del av denna historiska dag. 

Den 6 juni 2023 blir en dag vi inte kommer att glömma. Ett nationaldagsfirande i all ära, men att dessutom fira 500 år av det moderna Sverige och få besök av kungen var något utöver det vanliga. Dagen inleddes med att Kulturskolans brassensemble spelade från kyrktornet och spred ljuv musik över hela Strängnäs innerstad. Klockan 10 var det dags för en högtidssammankomst i domkyrkan där kungaparet, statsministern och riksdagens talman medverkade. 

Efter sammankomsten åkte kungaparet i kortege längs Storgatan för att nå Källparken,r kungen skulle inviga konstverket Sammanflätade. Först kom statsministern med familj för att ta plats framför den stora scenen vid Västerviken. När kungaparet klev ur bilen hörde ett jubel och flaggorna viftade från alla hörn. Silvia hade dagen till ära en gul kreation och sken som en sol. 

Sarah Dawn Finer var konferencier under firandet vid Västerviken. Firandet inleddes med ett tal av Fredrik Lindström, som senare under dagen var på plats för att avtäcka staketet i Mariefred. Efter att fanor delats ut till bland annat föreningen Starka händer, Mariefreds hembygdsförening och Gustav Vasa-föreningen var det dags för kungens högtidstal. 

–  Den 6 juni är den dag vi svenskar gemensamt firar vår glädje och tacksamhet över att få leva i ett fritt Sverige, sa H.M. Konungen i sitt tal innan han bad om ett fyrfaldigt leve för landet. 

En av de mest ikoniska låtarna om svensk sommar är ”Sverige” av gruppen Kent, en låt som Sarah Dawn Finer valde att sjunga innan talmannen Andreas Norlén intog talarstolen. 

I Källparken var kungen med och invigde konstverket ”Sammanflätade” av konstnären Knutte Wester.

Den lokala sångfågeln Angelika Hedman Ek debuterade på stora scenen och sjöng Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå” under en klarblå himmel, innan statsministern, tillika strängnäsbon Ulf Kristersson höll sitt tal. 

–  Jag har faktiskt svårt att tänka mig någonting finare för en sörmländsk statsminister än att få tala i sin egen hemstad på Sveriges nationaldag. 

Stämningen var på topp när publikhavet stämde in i nationalsången innan det var dags att avsluta firandet från scenen. Nedanför scenen, längs med vattnet, gjorde man sig dock redo för nästa stora evenemang,mligen Hemmavasan, Strängnäs stora lopp på tio kilometer. Vinnare blev Abraha Adhanom från Eskilstuna Friidrott, som sprang på tiden 31:06. 

På stora scenen uppträdde bland annat Mattias Gunnari, Angelika Ek och Sarah Dawn Finer. Kommunfullmäktiges ordförande, landhövdingen, hans majestät konungen, statsministern och talmannen höll tal.

Det blev en dag man sent kommer att glömma. Solen strålade och gatorna var fulla av människor. Johanna Nyberg, som är projektledare för 500-årsresan, berättar att man i projektgruppen är nöjda med dagen. 

–  Fantastiskt att se så mycket glädje i vår fina stad, säger Johanna. Ungdomar som fick uppleva livemusik – en del för första gången – och barn som fick se teater av hög kvalitet och prova på en mängd roliga aktiviteter som graffiti och olika pyssel. Vuxna i alla åldrar fick sjunga, dansa, röra på sig och uppleva olika saker tillsammans. 

Hon berättar också att det internt har varit en fantastisk resa med många engagerade kollegor, som i delvis nya roller har gjort sitt yttersta för att skapa glädje och trivsel i evenemangen. Hon sammanfattar dagen med att det kom fler besökare än vad de hade räknat med och att många besökare som var i Strängnäs var där för första gången, men säkert kommer tillbaka igen. 

–  Även om Strängnäs kommun har varit arrangör så har förenings- och näringslivet varit med hela vägen och skapat de här dagarna tillsammans med oss. 

Och 500-årsresan är inte slut här, många aktiviteter väntar under året. Nästa stora stopp blir Vasafesten i Mariefred den 12 augusti. 

Läs även:

Lämna ett svar