
Vid säsongens sista Rotary-möte meddelades vem som blev mariefredsprofilen 2023. Det var förre slottsuppsyningsmannen på Gripsholm, historikern Jim Sjöberg, som fick utmärkelsen.
– Jag är både tacksam, rörd och skakad och också glad att jag och Barbro landade just i Mariefred, sa Jim.
Diplomet delades ut av Rotarys president Kjell Kristiansen. Han berättade att det varit många kandidater det här året och det fanns goda motiveringar till varför de skulle bli utnämnda, men man valde Jim Sjöberg.
– Jim är en person som har glatt mariefredsborna med sina föredrag. Han är en så uppskattad berättare, förklarar Kjell.
Hela motiveringen löd:
”Jimmy har under många år glatt mariefredsbor och turister med sina gedigna kunskaper om Gripsholms slott och Mariefreds stad, dels genom sina visningar och föredrag på slottet, dels genom sina stadsvandringar och föredrag på biblioteket och församlingshemmet.
Jim är en högst uppskattad berättare om olika skeenden i vår lilla stads historia och en mycket bra ambassadör för hela Mariefred.”
Jim blev förvånad när Rotary tidigare i veckan knackade på hans dörr och berättade om priset.
– När Rotarys budbärare kom och meddelade att jag blivit mariefredsprofil 2023 blev jag helt överraskad. Det känns stort och oväntat att få priset.

Att det blev just Mariefred var inte heller självklart. Jim och hans fru Barbro ville flytta från Stockholm och deras plan var att de skulle titta på några olika platser innan de bestämde sig var de skulle bo.
– Vi kom till Mariefred och gick till Gripsholms slott. Nästa dag gick jag dit igen och tänkte, ”yes”! Sen prövade vi aldrig någon mer stad.
I Mariefred fick den stora passion som Jim haft för historia genom livet äntligen fritt spelrum när han fick sitt drömjobb på Gripsholms slott.
– Jag hade sådan tur. Det var en slump att det blev en tjänst ledig och så fick jag den och behöll den i 30 år.
Trots att han nu egentligen gått i pension fortsätter han att jobba på Gripsholms slott och speciellt nu under jubileumsåret är det mycket att göra för en Vasaexpert.
Jim hade det här stora intresset som han aldrig trodde kunde bli yrke, men han gick en kurs som stadsguide och sedan fick han sommarjobb på slottet.
– Den här passionen som jag hade för historia fick blomma ut. Jag trodde aldrig att jag skulle få förmedla den till andra.

Att bli mariefredsprofil är hedrande, när man minns de som fått utmärkelsen tidigare. Han tänker till exempel på kapten Claes Insulander.
– Claes Insulander är en legend. Jag har åkt på hans guidningar och lyssnat på hans fantastiska berättelser.
En sak som Jim beklagar är att hans mamma inte lever längre. Hon var redan stolt över honom när han fick jobbet på Gripsholm och skulle blivit lycklig över den här utmärkelsen.
– Att jag fick en tjänst hos kungen var stort och hon älskade Mariefred och hälsade ofta på här.
Tidigare hade hon varit kritisk till vissa av Jims livsval. För att förverkliga sina olika drömmar tog Jim i unga år olika jobb för att kunna överleva
– Jag var långhårig och skäggig, ville bli författare och jobbade på dagis eller sjukhus för att kunna göra det jag verkligen ville på min fritid.
Jim bodde på Södermalm som var långt ifrån dagens surbrödsstinna, lattedoftande mysområde.
– På den tiden kallades Södermalm Knivsöder och var slum.
Så småningom ville Jim och hans fru Barbro alltså flytta vidare från Stockholm och hamnade i Mariefred. Jim fastnade för både stan och slottet men tänkte aldrig att han skulle få arbeta med historia.
– Jag hade studerat historia på egen hand men jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna jobba med det. Att ha det som yrke var utopisk.