Från bonddotter till kakdrottning – Anne-Marie är årets hedersmedborgare 

av Jennifer Lundkvist
Anne-Marie Fimmerstad har under åren byggt upp det som idag kallas kakslottet, nämligen Taxinge slott och dess kafé. För det har hon nu blivit utsedd till årets hedersmedborgare i Nykvarn.

Sommaren 1979 tog Anne-Marie Fimmerstad tjänstledigt för att starta ett sommarkafé på Taxinge slott. Idag har hon skapat ett kakmecka som satt både slottet och Nykvarn på kartan. 

Anne-Marie Fimmerstad växte upp i Östergötland men flyttade till Uppsala för att studera till sjuksköterska. I samband med det träffade hon sin man som var intresserad av att bli lantbrukare. 

r en möjlighet kom att få arrendera lantbruket vid Taxinge slott slog de till och bosatte sig i tegelvillan nära badet. Anne-Marie, som alltid tyckt om att baka fick idén om att göra någonting i slottets lokaler, som då var i ett bedrövligt skick. 

–  Då stod det här huset tomt och det sipprade igenom alla tre våningar, berättar hon. 

Sommaren 1979 tog hon tjänstledigt för att tillsammans med två väninnor starta ett sommarkafé. Folk tyckte att hon var galen, men under tio år drev hon sitt kafé och besökarna blev bara fler och fler. Anne-Marie, som efter att väninnorna hoppat av nu drev kafét på egen hand, började tänka större och kände att hon ville rusta upp slottet för att kunna utöka verksamheten. 

Hon åkte till kommunalrådet Hasse Mattsson och frågade om hon fick rusta upp det på egen hand mot att arrendet blev lägre. Det fanns då bara en toalett, väggar och tak var mycket slitna och det fanns inget riktigt kök där man kunde baka. 

–  Jag gick till banken och ville låna fem miljoner, det här var 1989. Det var så mycket pengar att det måste att gå upp på regionsnivå. Då gick jag till en annan bank. 

Anne-Marie hade en mängd papper med sig för att visa att det fanns en fungerande verksamhet och att de här pengarna skulle göra mycket nytta. Chefen på bank nummer två tittade igenom papperna och hörde på hennes förslag innan han frågade när hon behövde pengarna. 

–  ”Helst igår” sa jag då, och då svarade han bara ”du har pengarna på kontot i eftermiddag”. 

De började renovera rejält och kommunen hjälpte till genom att byta ut taket. I samma veva började de med dagskonferenser och ja, resten är historia. Idag är Taxinge slott välkänt över hela landet för att vara det ultimata kakslottet som lockar 200 000 besökare varje år. 

Anne-Marie har under åren lyckats skapa ett kakmecka som satt både slottet och Nykvarn på kartan och för det har hon nu utsetts till årets hedersmedborgare. 

–  Det är hedrande att man blir erkänd att man gjort någonting bra och att man har lyckats, säger Anne-Marie stolt. Jag känner att jag är i mål. 

Hon berättar också att många inte vet var Nykvarn ligger men att de flesta vet om Taxinge. För tio år sedan kom ett tv-team till slottet för att diskutera en ny programidé, inspirerad av det brittiska programmet Hela England bakar”. 

–  Det var jätteroligt att de valde det här och kakorna är ju en så stor grej här. Om de bakade och det fattades någonting, så sprang de bara upp och hämtade det hos oss. 

Många har under åren lagt ett bud på verksamheten, men då har Anne-Marie visat dem dörren direkt. Hon är mån om att det ska hållas familjärt och idag är det dottern Åsa som driver kaféet. Idag bor Anne-Marie och maken i en nybyggd laduliknande byggnad i närheten av kyrkan. 

–  Jag finns här om Åsa behöver något. Jag skäms inte för att jag tar det lugnt nu och gör vad jag vill för jag har gjort mina timmar här i livet. 

Läs även:

Lämna ett svar