Ny turistbåt mellan Mariefred och Taxinge

av Jennifer Lundkvist
Masum Kabir kommer under sommaren att köra turistbåten RAN mellan Mariefred och Taxinge.

Nu kan du åka båt från Mariefred till Taxinge. Båten RAN med Masum Kabir i spetsen kommer att trafikera Mälaren under hela sommaren.

I många år har Masum Kabir drömt om att ha en egen båt. Masum kommer ursprungligen från Bangladesh och har bott i Sverige sedan 2011. Han har tidigare jobbat som överstyrman på stora, internationella lastfartyg, vilket innebar att han var borta i fem månader åt gången. Saknaden efter familjen blev dock stor och han slutade därför år 2016.

Hans dröm var att kunna köra passagerarbåtar närmare hemmaplan. Men 25 års erfarenhet och sjötid räknades inte när han ville börja köra båt i Sverige och han behövde därför återgå till skolbänken, trots att han redan kunde allt.

–  När jag började min utbildning var min dröm alltid att köra en egen båt, säger Masum.

Masum tog en utbildning som skärgårdsbåtskapten på Marina läroverk och fick så småningom jobb på Maja där Claes Insulander var kapten.

–  När jag sökte praktik fick jag hjälp av Claes. Jag hade praktik på Maja ett år och året efter det anställde de mig.

Idag har Masum äntligen fått sin dröm i uppfyllelse med sin nya båt RAN. Han köpte båten för en halv miljon kronor men då hade den många brister och behövde både stabiliseras och renoveras. Nu är den dock i toppskick och från och med 10 juni trafikerar den Mälaren mellan Mariefred och Taxinge.

Som gammal överstyrman på lastfartyg ser Masum nu fram emot att få köra båt på hemmaplan.

Masum berättar att Claes Insulander och Michael Hernfalk har varit till stor hjälp under åren. Claes hade lovat Masum att han skulle köra båten med honom från och med den 2 juni, men så blev det tyvärr inte. Sista gången de två pratade i telefonen var torsdagen den 25 maj, bara några dagar innan Claes avled i sitt hem.

–  Claes hjälpte mig jättemycket med Transportstyrelsen och allt sådant arbete. Det var han som bestämde mycket hur det skulle bli.

Det var Claes som tyckte att det behövdes en båtlinje mellan Mariefred och Taxinge och han hjälpte Masum med allt han kunde tänkas behöva för att göra det till verklighet. Masum berättar att deras relation var mycket speciell.

–  Relationen mellan mig och Claes var som mellan far och son, säger Masum. Varje dag träffade jag honom och han pratade mycket om båten. Han ville alltid att jag skulle hälsa till familjen och han har även varit hemma hos mig.

När Masum och hans familj ville köpa ett hus i Eskilstuna och behövde ett rekommendationsbrev, var det Claes som skrev det.

För att Masum ska kunna köra sin nya båt krävs en klass 8-examen, vilket innebär ett teoretiskt prov, friskintyg och 6 månaders sjötid. Han behöver ha med sig en skeppare i år för att kunna få ihop tillräckligt med sjötid. Jan Fagerström som kör Ejdern kommer därför att åka med, men till nästa sommar hoppas Masum att han har fått sin behörighet. Mikael Hernfalk, som varit styrman på Maja, är DP på det nya rederiet.

Båten är renoverad och stabiliserad och kan ta upp till 40 passagerare.

–  Jag är jättetacksam för Claes och Mikael.

RAN kommer att åka fredagar till tisdagar varje vecka under högsommaren, och lördag och söndag fram till den 30 september. Masum är stolt över att ha uppnått sin dröm och ser fram emot sitt nya äventyr som båtägare och kapten.

–  Jag har alltid drömt om att ha en egen båt. Det är härligt!

Läs även:

Lämna ett svar