
Nu väntar alla spänt på att S/S Mariefred återigen ska lägga till vid ångbåtsbryggan. I skrivande stund meddelar Gripsholms-Mariefreds Ångfartygs AB att det preliminärt kommer att ske på midsommarafton.
En person som är viktig för att S/S Mariefred ska kunna gå i trafik är före detta mariefredsbon Anders Widell, som är besiktningsingenjör på kontrollorganet Kiwa.
– Mitt jobb är att se till att regler och föreskrifter efterlevs både när man använder båtens ångpanna och när man reparerar den.
För Anders är det speciellt att kunna jobba just på S/S Mariefred eftersom han bodde i Läggesta fram till 2002.
– Mariefredsbåten har varit en del av min uppväxt. Jag är väldigt mån om att den ska gå, för jag vet hur viktig båten är för staden Mariefred.

Att han nu i sitt jobb har som uppgift att se till att båten är säker att färdas med är något som han gläder sig över. Eftersom Anders mamma bor kvar i Mariefred har han också fortfarande kontakt med staden.
– Jag tycker att det känns jättekul, att i mitt jobb kunna bidra med det här.
Anders jobbar på Kiwa, vilket är ett ackrediterat kontrollorgan som utför kontroller på bland annat tryckkärl, vilket är Anders specialområde.
– Jag har jobbat med ångpannor hela mitt yrkesliv på olika sätt och även med ångbåtar så jag känner ångbåtsvärden.
På sätt och vis hade han redan som barn kontakt med fordon som drivs med ånga eftersom han bodde i det gamla stationshuset i Läggesta och såg de gamla ångloken på museijärnvägen.
– När jag växte upp hade vi medlemskap i ÖSlJ automatiskt för att vi bodde i stationshuset. När SJ ägde det hade vi hela huset. Sen är ÖSlJ tog över bodde vi på övervåningen.
När MT/Måsen talar med Anders är man i slutskedet av revisionen av S/S Mariefred.
– Vi har lite kvar, men förhoppningsvis är revisionskontrollen av pannan klar i slutet av den här veckan. Efter det återstår också ett driftprov när vi provar säkerhetsutrustningen på pannan. Om allting ser bra ut är det bara att tuta och köra efter det.
Att ha en ångpanna är omgärdat av regler, bland annat föreskrifter som Arbetsmiljöverket ger ut.

– Arbeten på pannan ska göras enligt vissa regler som finns i föreskrifter och standarder. De fungerar nästan som recept. Ska man göra det här jobbet kan man läsa i standarden. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]Anders uppgift att göra en bedömning om han anser att man efterlever de här reglerna så att pannan är säker. På S/S Mariefreds panna gör man en kontroll varje år.
– Jag gör en kontroll av pannan och ser ifall den uppfyller kraven, alltså att jag kan anse att den är säker fram till nästa kontroll.
Den här återkommande kontrollen är uppdelad i två delar.
– Det är först en invändig del där vi kontrollerar själva tryckkärlet, så det är schysst och inte har tagit skada. Sedan gör vi driftprov när ångpannan är i gång. Då prövar man säkerhetsutrustningen på pannan.
Just i år har rederiet gjort ingrepp i tryckkärlet. Då ska man enligt föreskrifterna göra revisionskontroll, där man kontrollerar att det är gjort på rätt sätt och att det inte uppstått några skador av det här ingreppet?
– Det beror i det här fallet på att man bytt stosar i pannan. Då gör man den här utökade revisionskontrollen eftersom man gjort förändringar av pannan.
Nu är man alltså i slutskedet av årets kontroll av s/s Mariefreds.
– Så fort det är klart och godkänt får de intyg direct.