Jubileumsafton – en historisk odyssé i musikens tecken 

av Katrin Nilsson
Jubileumsaftonen kommer att ta plats i slottsparken.

Gustav Vasa som klagar på det rådande klädmodet, hans tre fruar som deltar i quiz om sig och sin gemål och mycket mer får man uppleva om man kommer och ser den kungliga jubileumskvällen på Gripsholms slott.  

– Det har varit väldigt lustfyllt och se hur olika idéer växer fram. Vi gör nedsläpp i historien. Det blir lättsam underhållning men ändå rolig info om våra kungliga släktingar, berättar regissören Anders Butta Börjesson.

Jubileumsaftonen framförs i slottsparken på Gripsholms slott med anledning av 500-årsjubileet av kungavalet 1523. Kvällen blir en historisk odyssé som leds av Fredrik Lindström. På scenen finns Lisa Nilsson, Lena Philipsson, Solala, Josefin Johanson och Richard Söderberg tillsammans med Norrköpings symfoniorkester, under ledning av Alexander Hanson. 

Josefin Johansson finns med på scenen tillsammans med Fredrik Lindström. Detta tycker man är ovanligt passande eftersom Josefin dessutom är ättling i rakt nedstigande led till Gustav Vasa.  

– Josefin är också mycket historieintresserad, så hon och Fredrik är bra pendanger till varandra. 

Nu har man redan haft kollationering med alla inblandade och arrangemangen är satta.  

– Eftersom de ska arrangera till symfoniorkester är det en tung apparat, så det tar tid.  

Ett stort arbete är att skriva alla texter. Det är sketcher och Fredriks historiska berättelser. Dessutom skriver man nya texter till populära låtar som redan finns.  

Lisa Nilsson och Rickard Söderberg

Det blir en stor mångfald med till exempel medeltida visor som ”Jag vet en dejlig rosa”, befintliga sånger som passar till historien och kända låtar med nyskrivna texter av Jacke Sjödin.  

– Jacke är en känd revymakare och texttrollare.  

Bland den historiska musiken finns bland mycket annat prinsessan Eugenias kompositioner som framförs av Rickard Söderberg.  

Tanken är att det ska vara en rolig, underhållande kväll. Här använder man olika grepp och infallsvinklar.  

– Det känns jättekul. Man vet ju aldrig riktigt hur det blir förrän man börjar jobba med det. Det bygger väldigt mycket på Fredrik Lindströms historiekunskap. Det är ju hans gebit.  

Kvällen kommer att röra sig framåt kronologiskt och börjar 1523. Det blir en blandning av musik, berättande och dramatik. Sketcherna under kvällen kommer att framföras av Fredrik, Josefin och artisterna.  

Bland annat får alla Gustav Vasas fruar äntra scenen för att vara med om ett quiz som sätter ljuset på deras relation med sin gemål.  

Fredrik Lindström kändes given som konferencier med sina gedigna kunskaper om både Sverige och Gustav Vasa, säger producenten Patrik Krall.

– De får svara på frågor av typen ”vem som är mest det eller det, du eller Gustav Vasa”? 

En del av kvällen ägnas åt de många riskfyllda moment och slumpartade händelser som lett fram till att vi har just vår nuvarande kung på tronen.  

Man kan också se fram emot en modevisning med speciella kläder från olika tider.  

– Det är en blinkning till Ingrid Schrewelius där man berättar om moderiktiga plagg som är tidstypiska.  

Till slut kommer Gustav Vasa in och sjunger en sång om det, som han tycker, erbarmliga modet under sin tid. 

– Låtarna är skrivna för att passa in i det vi just har berättat eller kommer att berätta. De följer historien, så det är verkligen ett firande av de här 500 åren.  

Läs även:

Lämna ett svar