Rundtur med tåg och båt Taxinge – Mariefred 

av Katrin Nilsson
RAN avgår från Mariefred.

En ny möjlighet till rundtur har öppnat sig sedan motorslupen RAN börjat trafikera sträckan Mariefred Taxinge. För att prova rundan med båt och museijärnväg gav sig MS/Måsen ned till ångbåtsbryggan lördag förmiddag klockan 11.00. Några andra som hade sett fram emot den här turen var Claudia och Ronny från Schweiz. 

– Vi hittade båtturen på nätet hos en turistguide där de rekommenderade den här utflykten berättar Claudia.

Både hon och Ronny talar svenska.  

– Vi har tagit en kurs i svenska hemma i Schweiz för att vi vill flytta hit till Sverige.  

Just nu letar de efter ett hus. De vet inte exakt var de vill bo ännu. De uppskattar i alla fall Mariefred. 

– Både Sverige och Mariefred är jättevackert.   

Med på båten finns också Birgitta och Bosse Möller från Eskilstuna med sin hund Leia.  

– Vi bor grannar med Masum Kabir som äger båten och tycker att det är jätteroligt att han startat den här båtlinjen.  

Birgitta Möller, Bosse Möller, Claudia och Ronny är förväntansfulla inför båtturen till Taxinge.

De har med sig sin hund Leia som än så länge förhåller sig lite tveksam till att vara ute på sjön.  

– Leia är inte så van att åka båt, förklarar Birgitta. 

Den här dagen tänker de ta första turen med RAN tillbaka när de kommer till Taxinge. Som turlistan ser ut kan man välja att stanna i flera timmar eller som Bosse och Birgitta gör idag, vara kvar där endast en halvtimme.  

– Vi hade tyvärr inte tid att stanna så länge i Taxinge idag.  

Motorslupen RAN är byggd på Schuberts varv i Saltsjöbaden. Året efter köptes hon av Vaxholmsbolaget som sålde henne 1980. Idag ägs hon av Masum Kabir, som tagit initiativet till den här nya båtlinjen.  

RAN lägger till vid vackra Taxinge brygga punktligt klockan 11.30. Claudia och Ronny tänker gå stigen upp till det berömda kakslottet och Bosse och Birgitta går en promenad innan de tar båten tillbaka.  

För att komma hem med tåget har man just den här dagen bara en avgång klockan 13.37, vilket ger tid för både fika med extravaganta kakor på slottet och promenad i de vackra omgivningarna.  

Museijärnvägens tidtabell varierar så här får man titta i turlistan när man kan ta tåget tillbaka. Ofta går det mer en än tur till Taxinge.  

Idag kör museijärnvägen med diesellok för att de bedömt att brandrisken är hög. Tåget med dieselloket Gaivoron anländer till Taxinge station i god tid före avgång. De flesta av passagerarna är kvar på veterantåget för att följa med tillbaka mot Mariefred och Läggesta. Innan de åker får de tjugo minuter att njuta av den historiska miljön på stationen.  

Sebastian Palhus kör båten idag.

Taxinge station invigdes i slutet av 1800-talet. Den är byggd av järnvägsingenjören Fredrik Arvidsson Posse. Från början var det en del av Norra Södermanlands järnväg. Trafiken på banan lades ned 1996 och museijärnvägen började 1999 köra historisk rälsbuss på sträckan. Efter att Östra Södermanlands järnväg (museijärnvägen i Mariefred) byggt om banan till smalspår kunde de även här köra sina tåg med lok och vagnar från den historiska smalspåriga persontrafiken som funnits i Sverige.  

Idag är det alltså dieselloket Gaivoron som drar vagnarna mellan Taxinge och Mariefred. På vägen till Läggesta passerar man Hedlandet och en hisnande vacker vy där man kan se Mariefred med slottet, kyrkan och den fina gamla bebyggelsen. Sträckan Taxinge-Läggesta kan betecknas som lummig och här finns goda chanser att stöta på både hästar och älgar.  

Efter ett stopp i Läggesta ger sig tåget av mot slutstationen Mariefred. På vägen dit kan man bland annat se de många hjortarna i Hjorthagen.  

Klockan 14.33 är vi återigen tillbaka i Mariefred och rundturen är slut.  

Läs även:

Lämna ett svar