Naturen i topp när svenskarna väljer semesterfavoriter 

av Mariefreds tidning/Måsen

Naturen toppar listan över svenskarna favoriter bland Statens fastighetsverkets alla besöksmål i Sverige. Det visar en färsk undersökning inför sommarsemestrarna från Statens fastighetsverk.

Staten fastighetsverks undersökning visar att gröna besöksmål är bland de mest besökta och samtidigt något svenskarna vill se ännu mer av under semestern. Parker och trädgårdar toppar önskelistan följt av skyddsvärda skogar, marker och öar. För fyra av fem svenskar är naturupplevelser den viktigaste anledningen att besöka ett historiskt besöksmål under kommande semester.
 Vi ser ett starkt stöd för naturarvet, säger Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken. Hela 87 procent av svenskarna tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att bevara skyddsvärda skogar, marker och öar. Det är den högsta siffran bland alla våra skyddade besöksmål i Sverige och en viktig signal till oss som har så många fantastiska naturmiljöer att förvalta.
För att göra det lättare att hitta besöksmålen lanserar Statens fastighetsverk en ny digital karta med över 200 spännande platser att besöka i Sverige. Kartan finns på www.sfv.se och kan också användas mobilt.
Bo nära naturen lockar
Naturlängtan slår också igenom i var man vill bo. Sex av tio svenskar värderar boende i närhet av skyddsvärda skogar, marker och öar, samt parker och trädgårdar högt. Särskilt värdefullt är det för stockholmare (75 procent) och malmöbor (79 procent).
Visby är största favorit bland historiska besöksmål. Av slotten får Drottningholms slott och Kalmar Slott flest spontana omnämnanden följda av Stockholms slott, Borgholms slott och Läckö slott. Dessa nämns betydligt oftare än kyrkor, befästningar och ruiner.
Ale stenar publikfavorit
Var fjärde svensk vill besöka befästningar och fängelser under den kommande semestern vilket är fler än dubbelt så många som faktiskt varit vid ett sådant besöksmål under det gångna året (11 procent). Carlstens fästning, Varbergs fästning, Bohus fästning, Älvsborgs fästning och Bodens fästning nämns oftast. Ale stenar är en annan publikfavorit ute i landet och har högre spontan erinran än både Drottningholms slott och Gamla stan. 
Längst ned på topplistan kommer viktiga minnesplatser och monument som bara 10 procent vill besöka under kommande semester. Men det vill Statens fastighetsverk ändra på.
   Många fantastiska besöksmål är relativt okända, till exempel Ornässtugan i Dalarna och Linnés Hammarby i Uppsala. De är spännande och lärorika platser som är lätta att besöka på semestern, säger Ingrid Eiken.
Svenskarnas mest populära besöksmål
Vilka av följande besöksmål vill du helst besöka under din kommande semester?
Parker och trädgårdar    36 %
Skyddsvärda skogar, marker och öar   36 %
Statliga museer och teatrar   33 %
Slott och herresäten    31 %
Historiska befästningar och fängelser   24 %
Fornminnen och ruiner    19 %
Historiska kyrkor och kloster   18 %
Äldre bruks- och industrimiljöer  16 %
Gamla fyrplatser och fiskelägen  17%
Viktiga minnesplatser och monument  10%
Det mest lockande med historiska besöksmål
Varför vill du besöka historiska besöksmål under semestern?
Uppleva nature   79 %
Lära sig mer om historia   68 %
Ha något att göra med familjen  60 %
Få en annorlunda upplevelse  57 %
Intresse för byggnader och inredning  50 %
Att fika eller äta   49 %
Delta i aktiviteter eller evenemang på platsen  19 % 

Läs även:

Lämna ett svar