Solgläntan skapar en meningsfull tillvaro för demenssjuka  

av Malin Rosén
Från vänster: Kerstin Thurén uppskattar verksamheten och besöker den flitigt. Raya Aljazrawy arbetar på Solgläntan och hjälper Dagny Åkerberg att fixa naglarna i spahörnan.

Nu har det gått ett år sedan Solgläntan flyttade in i sina nya lokaler på Trädgårdsvägen i Nykvarn. Solgläntan är en dagverksamhet för personer med demenssjukdom och delade tidigare lokaler med äldreboendet Lugnet. De nya lokalerna har bidragit till större gemenskap och engagemang bland både personal och gäster.  

Raya Aljazrawy, Jessica Sundgren och Chatarina Gärling arbetar på Solgläntan och tar emot gästerna med demenssjukdom som fortfarande bor hemma. De var med under flytten till Trädgårdsvägen och har sedan dess arbetat med att etablera verksamheten i de nya lokalerna.  

–  Tidigare, när vi var på Lugnet, delade vi lokaler med flera andra verksamheter. Där hade vi stora öppna ytor och det var högt i tak. Här har vi istället fått en hemmakänsla med mindre rum för olika aktiviteter. Gästerna får en bättre sammanhållning och vi slipper störa andra aktiviteter, säger Chatarina. 

sterna och personalen på Solgläntan styr aktiviteterna tillsammans utifrån intresse och önskemål. Gästerna har bland annat möjlighet till spa-behandling där man kan få ansiktsmask, målade naglar, fotvård eller hårstyling. Det finns även ett snickeri där det pågår flera kreativa projekt och i fönstren odlas krasse och ärtskott till smörgåsen vid lunchen. Dagny Åkerberg är en av gästerna som är mycket nöjd med aktiviteterna och de nya lokalerna.  

–  Personalen hittar på så mycket roligt för oss. Det är knappt man hinner åka hem. Vi har så många aktiviteter man vill hinna med. Vi skojar och pratar mycket. Ibland har vi sittgympa. Och så promenerar vi mycket. Vi spelar också många olika spel, till exempel bingo. Ibland vinner man, men det är ju kul annars också, säger Dagny. 

Nytt för i år är den nya trädgården som har varit efterlängtad av både personal och gäster. Aktiviteterna utomhus är mycket uppskattade och personalen har stora förhoppningar att kunna skapa hemmakänsla även i trädgården och på sätt utveckla verksamheten ytterligare.  

–  Nästa dröm är ett trädäck här ute. Det är precis som hemma. Så fort man är klar med ett projekt kommer man på något nytt man vill göra. Det är kul att vi har möjlighet att utveckla verksamheten tillsammans med våra gäster, säger Chatarina. 

För tillfället är dagverksamheten bara öppen från måndag till torsdag, men både personal och gäster hoppas på att det snart ska bli möjligt att ha öppet även på fredagar. Kerstin Thurén är en av gästerna som besöker Solgläntan varje dag den är öppen och enligt henne har verksamheten stor betydelse för de som bor ensamma. 

–  Det här stället är viktigt för oss. Speciellt för oss som bor ensamma, sager Kerstin. 

Läs även:

Lämna ett svar