Gulans sommarspektakel

av Malin Rosén
Anneli Hedström kommer från Uppsala och kläderna hon sålde var hennes privata samling. Hon började samla när hon var ung och hennes kläder är främst från 70-talet.

Lördagen den 17 juni var det premiär för Gulans sommarspektakel i Stallarholmen. Det som tidigare var Vintagefestivalen slogs i år samman med Kreativ sommarmarknad. Med Drömfabriken som anordnare och Kersti Olin som projektledare bjöds det på en spexig catwalk, musikunderhållning och försäljning av vintagekläder, mat och hantverk. 

Till marknaden kom både försäljare och entusiaster från hela Sverige. Vintagestånden dominerade med sina klänningar, kostymer, hattar, badkläder och accessoarer, men vid flera bord stod även hantverkare med bland annat keramik, honung och mat. Kersti Olin som tidigare har arrangerat vintagefesitvalen, stod bakom stora delar av årets sommarspektakel och var nöjd med resultatet.  

–  Det känns jättebra. Tidigare hade vi bara vintage men nu är det även mat, hudvårdsprodukter, underhållning och hantverk, och det känns ändå som en gedigen marknad. Det är kul, tycker jag. 

nnerna Evelina Lindroos och Erika Rindbäck Wallin var två av alla vintageentusiaster som hade rest långt för att besöka marknaden. Evelina bor och studerar till lärare i Lund medan Erika arbetar som lärare i Västervik. Båda hade klätt sig i vintage från topp till tå, stylat med frisyrer och smink som andades 40- och 50-tal. De klär sig likadant till vardags och var nöjda över dagens alla fynd.  

–  Det är en elegant stil som vi identifierar oss med. Jag blir inspirerad av de här kläderna, det är unika och vackra plagg med kvalitet som man vill ta vara på. Det är en bonus med miljön men det handlar inte om det. Det handlar om att det här är jag och det jag trivs med, säger Evelina.   

“Man får njuta av de små detaljerna, det bidrar till små sätt att tänka som skapar en helhet” – Erika Rindbäck Wallin

Deras kläder drar ofta till sig blickar men de trivs med att synas. I vanliga klädbutiker kan de dock känna sig lite malplacerade. Både Evelina och Erika föredrar således secondhandbutiker, kaféer och communityn där de känner att de passar in och får dela sitt intresse med likasinnade.  

–  Man umgås med varandra på ett annat sätt och det gör att man dras till de ställen där man passar in och känner sig hemma, säger Evelina. 

De hittade varandra på Instagram där de skrev i tre år, innan de träffades för första gången i höstas. 

–  Det här är tredje gången som vi umgås, men det känns som att vi har känt varandra hur länge som helst. Nu ska vi till Gripsholms värdshus där vi har unnat oss en svit och ska äta en god middag. Sedan blir det nog en liten modevisning för varandra med våra nya kläder, sager Erika.  

En av vintagefestivalens höjdpunkter – som även var med i år – var den spexiga catwalken där fröken Stallarholmen korades. De tävlande var bland annat Fröken Mälsåker, Fröken Gulan, Fröken Vikingavallen och Fröken Najudden, som alla visade upp sina unika talanger. Det fanns även fiskdamm och ansiktsmålning för barnen, och lekar tillsammans med gänget från  Sommar bakom Gulan.  

Läs även:

Lämna ett svar