Mats besökte Boklådan i Mariefred 

av Katrin Nilsson
Nyköpingsförfattaren Mats I Lundgren är på besök i Mariefred för första gången.

För den deckarintresserade fanns i veckan tillfälle att tala med författaren Mats I Lundgren, som satt utanför Boklådan i Mariefred på onsdagen.  

– Det är jättekul. Det är första gången som jag besöker Mariefred, berättar han.

Mats har skrivit i tio år. Det började med att han flyttade till Nyköping och själv ville ha en intressant deckare att läsa.  

– Jag var nyinflyttad till Nyköping från Norrland 2012 och ville ha en deckare om min nya stad. När jag berättade för min fru att jag inte fått tag på någon sa hon ”skriv den själv”. 

pin kiv sa Mats att han minsann skulle skriva en sida på en deckare. Det gjorde han och blev fascinerad. 

– Jag hade bara skrivit mail innan, men jag märkte att här kan jag ju skriva vad som helst och helt bestämma vad som ska hända.

Sin första bok skrev han helt utan att visa för någon annan.  

– Jag bollade ingenting. När den var klar visade jag frun som tyckte att den var jättebra. Efter det kontaktade jag också ett förlag för att få ett omdöme och de tyckte också om den.  

Mats har skrivit tre deckare och en fjärde är på väg.

Deckarna utspelar sig i Nyköping och karaktärerna är några kollegor på en polisstation.  

– Det handlar om fyra vanliga poliser och deras liv.  

Det finns inga hjältar i Mats böcker. 

– Många författare bygger upp en hjältekaraktär men här är det berättelserna som bär. 

Kriminalinspektör Arne Olofsson och hans tre kollegor från Nyköpingspolisen är huvudkaraktärer i alla böckerna. Det handlar om brott men det är viktigt för Mats att romanerna inte är våldsamma.  

– Jag vill att de ska vara spännande och lättlästa utan att innehålla våld.  

För att de ska vara enkla att läsa är han såklart noga med språket och har också både lite större radavstånd och ojämn marginal.  

Researchen är också viktig och han träffar bland annat poliser för att kunna skriva trovärdigt om sitt ämne.  

Mats tänkte bara att han skulle sälja ett begränsat antal när han skrivit sin första deckare och tryckte 300 exemplar, men redan efter tre månader hade han fått göra flera beställningar eftersom han då var uppe i 2300 sålda böcker. Det krävdes inte så mycket för att människor skulle köpa boken. Han gjorde bara ett enkelt pressmeddelande. 

Eftersom läsarna frågade efter uppföljare fick Mats inspiration att skriva ytterligare en bok. Nu har han gett ut tre och en fjärde kommer inom kort.  

Sydväst om ytterskär är Mats tredje bok.

De efterföljande böckerna jobbade han med på ett helt annat sätt än den första. Han samarbetade med en dramaturg.  

– Andra boken jobbade jag igenom historien och gjorde ett synopsis innan jag började skriva och det har jag gjort med varje bok efter det.  

Att skriva är en hobby för Mats även ifall det har varit fullt möjligt för honom att leva på inkomsterna. När han började skriva jobbade han på Eriksson och idag är han pensionär på samma gång som han fortsätter med sitt författande.  

Läs även:

Lämna ett svar