Stallarholmens vikingafestival tillbaka

av Katrin Nilsson

Nu finns chans för alla som vill drömma sig tillbaka till Vikingatiden att prova på och uppleva lekarna, sporterna och underhållningen som förknippas med den här tiden. 

Arrangörer är ”Föreningen Stallarholmens vikingar”. De bildades 2002 med ambitionen att skapa sammanhållning och roliga aktiviteter för människorna på orten. Föreningens viktigaste evenemang är den årliga Vikingafestivalen som man arrangerat sedan 2003.  

Festivalen äger rum vid Östabadet på Selaön. Området fylls av marknadsstånd. Här bjuder man ut hantverk och kläder. Dessutom kan man få se olika hantverkare i arbete, som träsnidare, brickbandsväverskor och nålbinderskor.  

För den som vill prova på sporter och lekar inspirerade av den här tiden finns bågskytte och yxkastning.  

De allra minsta besökarna kan delta i utgrävningar, lyssna på sagor och pyssla med pärlor. Dessutom finns det både gycklarskola och ponnyridning.  

Underhåller gör gycklarna Ajfan och Yokke och för musiken står bland annat kören AsaMal, Max Persson och Patrik Muhr. 

”Stallarholmens vikingar” välkomnar nya medlemmar. Föreningen träffas regelbundet för att bland annat förkovra sig i hantverk som sömnad, brodyr, smide, brickbandsvävning, nålbindning och snickeri. Här kan man också låna mönster till kläder för att förbereda sin utstyrsel till nästkommande festival eller andra historiska evenemang. 

Läs även:

Lämna ett svar