Marianne skapar konst av stadens dörrar 

av Jennifer Lundkvist
Marianne Wartoft har sedan tjugo år tillbaka fotograferat dörrar som hon skapat läckra kollage av. Ett av kollagen finns till och med att köpa som 1000-bitarspussel.

Att fotografera dörrar har blivit Marianne Wartofts specialitet. Med mobilkameran i högsta hugg skapar hon konstnärliga kollage av dörrar i olika städer, nu senast i Strängnäs. 

Marianne Wartoft är programmeraren från Uppsala som för tjugo år sedan började med en väldigt speciell hobby att fotografera dörrar. Det första kollaget gjorde hon 2003 och inspirationen kom från en plansch som hennes syster hade med motivet Doors of Dublin”. 

–  Det var väl helt enkelt ett projekt som passade mig med en blandning av foto, grafisk design och arkitektur, berättar Marianne. Jag är en mycket medelmåttig fotograf, men är rätt bra på att fixa allt i Photoshop. 

Med mobilkameran i sin hand ger hon sig ut på gatorna för att fotografera olika dörrar och nyligen publicerade hon en bild på sitt senaste verk – ett kollage över dörrar i Strängnäs. Bilden fick mycket uppmärksamhet med över 600 gilla-markeringar i Strängnäsgruppen på Facebook. Många fascinerandes av det vackra motivet och en person tyckte att kollaget skulle passa bra som ett pussel. 

Faktum är att Mariannes tidigare kollage, med dörrar från Stockholm, faktiskt finns som just pussel. Hon sålde motivet till Egmont Kärnan år 2021 som skapade ett läckert 1000-bitarspussel som släpptes i höstas. 

År 2007 tryckte hon upp en serie planscher som såldes på turistbyrån i Uppsala, där hon bor. Efter ett uppehåll under småbarnsåren tog hon 2020 upp sin hobby på nytt. Idag trycker hon upp vykort och planscher och antalet återförsäljare bara växer. Hennes verk går bland annat att köpa på Stadsmuseet i Stockholm, Smålands Museum i Växjö samt Västmanlands läns museum i Västerås. 

–  Det är inget kommersiellt projekt egentligen. Om jag inte hittar någon återförsäljare för ett visst motiv går det lika bra ändå! 

Mariannes kollage över dörrar i Strängnäs har fått många att ge en tumme upp på Facebook. Det är hennes senaste och också snabbaste collage hittills.

Marianne uppskattar att hon har fotograferat hundratals dörrar genom åren. Hon berättar att det inte är dörrar i sig som intresserar henne utan det handlar mer om att se och jämföra hur dörrar ser ut i en och samma stad. 

–  Att sätta ihop dem ger som ett slags “fingeravtryck” av staden som jag är lite fascinerad av. 

Inför ett nytt kollage gör hon mycket research och kollar på Google Maps gatuvy var de finaste dörrarna finns. Men det är när hon sedan sätter ihop alla bilder som det uppstår magi. Hennes senaste dörrkollage, och också hennes snabbaste, var just från Strängnäs. 

–  Jag tog alla fotona på en dryg timme, tack vare att allt är så småskaligt och ligger så nära varandra, säger Marianne. Annars får jag ofta lägga ner ett par fotopass på ett par timmar vardera för att få ihop 16 snygga dörrar från en stad eller stadsdel. 

Det gäller att tänka till när man planerar sitt kollage, så att dörrarna passar in med varandra. Det blir mest vanliga portar på bostadshus och husen är bara byggda tidigare än 1930, men framöver skulle hon även vilja fotografera nyproducerade dörrar. 

Marianne fotograferar bara dörrar i svenska städer, men hon skulle också kunna tänka sig att skapa ett kollage med dörrar även utanför landets gränser. 

–  Jag har inte fotograferat utomlands än, men om jag skulle göra det skulle Portugal vara intressant. Det finns fantastiska dörrar där. 

Hennes dröm just nu är att fotografera nyproducerade dörrar med harmoniska proportioner, fina färger och intressanta detaljer. 

–  Det är en del nya byggprojekt i klassisk stil på gång, så jag hoppas att snart kunna fotografera några fina, nybyggda dörrar. 

Läs även:

Lämna ett svar