Här är det Bäst att leva 2023

av Mariefreds tidning/Måsen

Sedan 2006 har Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Nu är undersökningen tillbaka med en ny, förbättrad analysmodell. Överst på prispallen i år står Luleå, följt av Umeå och Täby.

Alla Sveriges 290 kommuner har jämförts i nio huvudkategorier, bland annat privatekonomi, trygghet, jobb samt kommunikation och infrastruktur.

–        Det är intressant att Norrland rycker fram så starkt i årets rankning. Det hänger ihop både med nyindustrialiseringen och den starka arbetsmarknaden, men också trygghetsfrågorna som blir allt viktigare, säger Fokus chefredaktör, Jon Åsberg.

I Sörmland rankas Katrineholm högst före Eskilstuna. I Måsenområdet ligger Strängnäs på plats 175 och Nykvarn på plats 240.

Bäst att leva-rankningen har utvecklats varje år sedan starten. Nytt för i år är hur de olika kategorierna viktas olika mycket. Privatekonomi väger tyngst och står för 21 % av hela resultatet. Dessutom är årets Bäst att leva mer individualiserat än tidigare år och att det inte längre stannar vid kommungränsen utan går in i stadsdelar och lokalområden.

– Kommunens betyg är det samlade värdet för alla lokalområden i kommunen. Som boende påverkas man ju av det som finns i närheten av ens bostad oavsett på vilken sida av en kommungräns något råkar ligga, säger Peter Santesson, VD för Infostat som har genomfört undersökningen.

Läs även:

Lämna ett svar