Se Mariefred ur nya perspektiv 

av Malin Rosén
Jaya tyckte att det var härligt att se Mariefred ur nya perspektiv.

 

I år är det premiär för Kayakomat i Mariefred. Den obemannade kayaomaten står intill Baderskan (tidigare Strandrestaurangen) och innebär att vem som helst kan hyra en SUP (stand up paddleboard) eller kajaker – närsomhelst på dygnet. Mariefredsborna och syskonen Jaya och Viggo Foucher ansvarar för uthyrningen i Mariefred och hjälper till om det behövs.   

Bakom Kayakomaten står företaget Point 65 Sweden AB som drivs av Jayas och Viggos morbröder Thomas Öman och Rickard Öman. Företaget introducerade kayakomaten 2020 och nu finns den på flera håll i landet och även utomlands. Uthyrningen sker online genom att man bokar det man vill ha, får en kod och sedan låser upp sin SUP eller kajak.  

I sommar ansvarar Jaya Foucher och hennes bror Viggo för kayakomaten i Mariefred.

 

–  Det är självservice, så allt sker online, men min bror och jag ansvarar för de i Mariefred, så om de som hyr behöver hjälp eller har frågor är det oss de ringer. Och så håller vi dem rena såklart, säger Jaya. 

I lådan finns det tre solokajaker, tre tandemkajaker och tre SUP:ar. Alla tillbehör ingår i uthyrningen – såsom flytväst, kapell om man inte vill få vatten på sig, öskar för att hasa ur vattnet, och en paddel. För sjösättning finns en liten strand och brygga strax intill kayakomaten.  

–  Man behöver ingen erfarenhet och man kan komma helt tomhänt. I och med att allt sker online kan man också boka hur länge som helst genom att bara förlänga tiden. Det minsta man kan boka är två timmar, men om man vill paddla mer kan man lägga till tid, säger Jaya. 

Jaya och Viggo tog en kvällstur i solnedgången runt Gripsholmsviken.

Nu har kayakomaten i Mariefred funnits några veckor, och Jaya och Viggo hoppas att fler ska vilja ta sig en tur. De vill att fler ska paddla och komma ut i naturen, och se Mariefred ur nya perspektiv. Jaya och Viggo provade själva på att hyra varsin kajak för en kvällstur runt viken – och det blev en upplevelse de varmt kan rekommendera.  

–  Man kommer runt på egen hand och får se staden på nya sätt. Jag och Viggo gjorde det i förrgår. Klockan var tolv på natten och det var jättemysigt, man ser hela Mariefred och vi fick se solnedgången. Vi paddlade runt slottet och det var sjukt fint med solnedgången, sager Jaya.  

 

Läs även:

Lämna ett svar