Rullstolsbundna Lena fick åka raggarbil

av Jennifer Lundkvist
I samband med en sommarfest fick 78-åriga Lena Johansson åka raggarbil.

Lena Johansson från Strängnäs fick återuppleva ungdomsminnen när hon tog plats i passagerarsätet på en raggarbil under boendets sommarfest.

På ett äldreboende i Strängnäs bor Lena Johansson, en nybliven 78-åring som bara ett par dagar efter sin födelsedag fick återuppleva barndomen i en Ford Fairlane Skyliner från 1957. Det var under en sommarfest utanför boendet som den rullstolsburna Lena fick möjligheten att följa med på sitt livs åktur.

Till en början ville inte Lena åka i bilen men efter lite övertalning och hjälp satt hon snart där i framsätet och fick ge sig ut på en rejäl tur.

Lena framför sin skivspelare där hon gärna spelar Elvis och Larz-Kristerz. På väggen sitter en av bilderna på henne tillsammans med bandet.

–  ”Du ska visst åka med!”, tyckte dem så då gjorde jag det, säger Lena. Det har jag inte ångrat. Gud så roligt det var!

Lena berättar att människor som de åkte förbi tittade storögt på ”en gammal kärring” i framsätet men hon ångrar inte en sekund att hon åkte med.

–  Vi var ända bort till Härad. Jag har ett blåmärke från när de lyfte i mig, men det var det värt.

Sommarfesten hade inletts med grillmat och musik av Kent Lindén från dansbandet Larz-Kristerz, som också är ett av Lenas favoritband. I hennes hem syns flera bilder på idolerna och även ett par bilder på Elvis. Hon har även bilder på sig själv tillsammans med gänget i Larz-Kristerz.

För två år sedan slutade Lena att röka. För henne handlade det inte om att försöka dra ner eller bara röka då och då – det var nu eller aldrig.

–  Jag vaknade en dag och tänkte ”Inte en cigarrett mer!”. Och så blev det.

För att belöna sig själv köpte hon en skivspelare. Och en väska för tusen kronor. Förutom Larz-Kristerz och Elvis lyssnar hon gärna på Lasse-Stefanz. En gång fick hon ett oväntat telefonsamtal från en bekant som var på en kryssning och gav henne luren.

–  Olle har sjungit i telefon till mig, berättar Lena. Jag förstod inte vem jag pratade med först, men sen började han sjunga ”De sista ljuva åren” och då förstod jag.

Lena har bott i Strängnäs i hela sitt liv, ensamstående med två barn. Föräldrarna byggde ett hus utanför Kriken och Lena började i femtonårsåldern att arbeta på hemmet ute vid Löt. Det som började som en praktik på tre veckor slutade med trettio år.

–  Jag jobbade med förståndshandikappade i trettio å Det var det mest tacksammaste jobb man kunde ha!

Som ung åkte hon mest motorcykel, något hon skulle gärna göra igen om hon kunde, men hon tror att det skulle vara lite för vingligt idag. Att åka jänkare var dock inte helt fel och när hon ringde sina barn och berättade att hon varit ute och åkt raggarbil, blev de minst sagt chockade.

Chaufförerna, Kari Hännikäinen med sin Ford Fairlane Skyliner från 1957 och Sören Johansson med en Pontiac Bonneville från 1966, har sagt att de gärna ställer upp igen om hon eller någon annan på boendet vill ta sig en tur.

–  De sa att vi får ringa när vi vill ut och åka, säger Lena. Då svarade jag ”säg inte för mycket!”.

 

Läs även:

Lämna ett svar