Semesterloppet rivstartade sommaren i Mariefred 

av Katrin Nilsson
Semesterloppet är populärt i alla olika åldrar.

Sol och folkfest, det 29 Semesterloppet verkar av allt att döma samlat fler deltagare än förra året och Krister Jonsson som är huvudarrangör är tillfreds med dagen. Ännu ett populärt Semesterlopp är till ända. 

– Fint väder, och alla verkar nöjda. Det är en familjefest. Alla kan delta. Du kan springa, gå eller lufsa. Sedan brukar vi alltid ha sol och så var det i år också.

Att det är så populärt med Semesterloppet beror på att det är lekfullt och roligt tänker Krister. 

– Det är inte på blodigt allvar. De minsta barnen kan ha föräldrarna med och om de behövs bär de dem.  

När barnen kommer i mål får de medalj, dricka, banan och godis. I år var det många i den allra yngsta klassen. 

– De är roliga. De älskar ju det där och sen får de sin banan, dricka och godis. Det lever de länge på 

Bästa pojke och bästa flicka i varje klass får en pokal, men det är bara den första som kommer i mål som får kransen. 

Det lottades ut ett presentkort på 10.000kr på Intersport bland dem som deltagit i Semesterloppet, 10km. Agneta Persson, Strängnäs vann priset.

Dagen börjar med barnklasserna klockan 11.00 och på eftermiddagen är det motionsloppen för de över 13.  

– Att springa 10 km, det största loppet, är det som flest anmält sig till. Sedan har vi bra många barn som kommer och springer. Totalt tror jag att det var mellan 500 och 550. Jag är inte säker ännu. 

På grund av att det var första loppet efter pandemin var det lite färre förra året. 

– Folk hittade inte tillbaka. Det blev kanske 450. Nu ser det mer lovande ut. Innan pandemin har vi legat runt 550 och som mesta var det 650. 

Två större priser lottas ut och det är en cykel till barnen och ett presentkort på Intersport på 10 000 till de vuxna. Krister är noga med att påminna att man ska lämna sin nummerlapp till någon annan ifall man inte är med på prisutdelningen.  

– Ja, tyvärr var det en som inte fick någon cykel för att den inte var där och likadant var det för tiotusenkronorspriset. Den personen var inte heller där och hade inte lämnat nummerlappen till någon. Då drar vi igen för det priset ska ut. Vi tjatar ju och säger att kan du inte vara där, försök att lämna nummerlappen till någon.  

Allt har fungerat bra under dagen tycker Krister. Krister anordnar Semesterloppet tillsammans med IFK Mariefred i samarbete med företagarföreningen Imariefred.nu. 

– Alla har hjälpts åt och vet vad de ska göra, som att dela ut medaljer och alla sakerna till barnen. Det är skönt att ha folk som har varit med tidigare.   

Hela evenemanget har inneburit oräkneliga timmars arbete för Krister.  

– Det går inte att uppskatta. Det är hur mycket tid som helst. Folk tror att det bara är idag och kanske imorgon. Jobbet börjar flera månader innan. Man ska söka tillstånd och allt material ska gås igenom från föregående år. Alla timmar i telefon för att ringa ihop allt folk som ska vara med. Det ska skaffas pokaler och tas in huvudpriserna. Det är en kopiös mängd tid som läggs ner.  

Allt började med Kristers pappa.  

– Det var pappa som ville ha den här tävlingen. Jag och pappa var utomlands och sprang olika maratonlopp då. Då tyckte han att det var ju kul att ha någonting i Mariefred. På den vägen är det. 

Kristers pappa anordnade loppet och Krister hjälpte till. 

– Sedan hjälpte jag mer och mer och sen så bytte vi, och jag har hållit i det.  

Kristers pappa lever inte längre, men de hann göra många resor och sprang tillsammans i olika länder. 

– Vi har sprungit många maratonlopp, pappa och jag.  

Det började med New York och Aten. Sedan var de bland annat i Katmandu. Kuba, Hawaii och Nepal. Favoriten var New York.

– Det är en sådan stämning i New York och så otroligt mycket folk. Det är en skön känsla att springa där.  Andra lopp som vi har sprungit har varit en annan upplevelse. Som när vi var i Nepal eller i Havanna på Kuba. Det var något helt annat. Det var andra utmaningar. Då är löpningen bara en grej för att komma dit och sen upptäcker man orten eller landet.  

Krister började klockan åtta på morgonen och nu efter loppet har man plockat undan på torget. Än återstår en del att göra och sedan blir det ny uppladdning till nästa Semesterlopp, 2024. Krister tänker att han efter 2024 kommer att överlämna det övergripande arrangörsarbetet. 

– Jag vill att någon större sektion i IFK eller några andra ska hjälpa till att ta över. Annars blir det nog bara ett lopp till. Nästa år är det 30-årsjubileum. Sedan är framtiden oviss. 

 

Läs även:

Lämna ett svar