Vasafesten i Mariefred bjuder på underhållning för alla  

av Katrin Nilsson
ClownClubben underhåller i Lottenlund.

Vasafesten i Mariefred – ett stopp på 500-årsresan inträffar 12 augusti. Då blir de picknick, clownuppträdanden, lajv, teater, musik och mycket annat.   

– Det känns bra. Jag tror att det blir en fin dag. Man kan gå på grejerna som man är intresserad av och sedan ha picknick och ha det skönt, berättar Hanna Widinghoff som är projektledare för 500-årsresan i Mariefred.

Eftersom det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 1523 anordnas 500-årsresan. Under den resan är fokus på demokrati, makt, mänskliga rättigheter och folkhälsa både idag och historiskt. Dessutom vill man fundera över framtiden. 500-årsresan startade i Stallarholmen och avslutas i Åkers styckebruk sista december. 12 augusti har den sitt epicentrum i Mariefred.  

Mycket händer i Lottenlund under den här dagen. Uppmaningen till alla är att ta med sig filt och picknickkorg, ha det trevligt i gröngräset och vara en del av Mariefreds största picknick, förklarar Hanna. 

Tongriparna tar oss med på en musikalisk resa genom historien.

– Det är lite så att man utgår ifrån Lottenlund. Dagen riktar sig mycket mot barn och kvällen är för den äldre publiken. 

I Lottenlund blir det också allsång med Clownklubben och dans med Tilda Almen från Kids for fun, där alla kommer att göra en koreografi tillsammans.  

I hamnen med utsikt över slottet kommer Jenny Wistbacka och Jimmy Holmberg bygga upp en legoversion av Gripsholms slott tillsammans med besökarna. Jenny och Jimmy är legoentusiaster som tidigare också deltagit i programmet Lego Masters. Under Vasafesten i Mariefred kommer alla som vill kunna vara med och skapa slottet. Den konstnärliga friheten kommer att vara stor.  

slottets borggård blir det lajv, där alla som vill kan delta och gå in i en roll. Här kommer att finnas möjlighet att låna kläder, delta i en historia och få olika uppdrag. Man kan också komma utklädd till en karaktär som man tycker passar om man har kläder hemma. På plats finns två stycken pedagoger från Lajvverkstaden.  

För den som ytterligare vill fördjupa sig i historien finns det stationer där guider står utplacerade för att berätta mer om ett antal historiska platser i Mariefred.  

Andra trion spelar nya låtar i gammaldags dräkt. Gruppen består av Josephine Thunell, Hannah Jarl och Emma-Karin Maurin.

Kvällsprogrammet inleds med en musikalisk tidsresa med kören Tongriparna under ledning av Frida Stjärnström. Resan tar sin början under Gustav Vasas tid och sedan gör man några nedslag under varje århundrade.  

Andra trion” tar sedan över scenen.  

– De gör moderna låtar fast med äldre stil, så det är faktiskt supercoolt. De kör till exempel Lady Gaga med en äldre touch, berättar Hanna Widinghoff.  

Kvällen avslutas med Mariefredsbaserade bandet ”LOW3B”. 

Under Vasafesten blir det också nyskriven teater av Tord Eng. Hanna Widinghoff är själv regissör för Teaterföreställningen ”Gustav Vasa i Mariefred” som spelas i trädgården på Callanderska. Här möter vi Gustav Vasa, munkarna som snart ska inse att de är hemlösa, Jakob Ulfsson som Gustav ber om råd, och den spökskrivare som hjälper Gustav med hans eftermäle. Föreställningen gör nedslag i olika tider i historien. 

Detta och mycket annat händer under Vasafesten i Mariefred. 

Läs även:

Lämna ett svar