Maratonmarschen – vinnarna gick i 42 timmar 

av Katrin Nilsson
Deltagarna startar från Skyttebanan i Mariefred klockan 21.00 på fredagen och går mot Hedlandet.

De tävlande i årets Maratonmarsch började gå klockan 21.00 fredag kväll och fick promenera sin första dag i strålande solsken. När tävlingen avslutades efter 42 timmar var det i hällregn. Två deltagare återstod och när Anna Hessel klev av tävlingen blev det Anders Jungefors som fick guldet.  

MT/Måsen var på plats redan när tävlingen startade på fredagskvällen. Vid Skyttebanan i Mariefred förberedde sig de tävlande inför Maratonmarschens start klockan 21.00. Det var förväntansfull stämning när alla hade samlats för att promenera de fyra etapperna utan sömn. I depån kunde deltagarna lämna sin mat och utrustning som de fick tillgång till mellan varje delsträcka.  

Awet Tesfamariam och Frida Lyckman från Stockholm hade anmält sig tillsammans.  

– Jag gick förra året. Nu ringde jag Awet för att jag vet att hon gillar att tävla. Vi siktar på att gå 24 timmar, berättar Frida. 

Awet och Frida är före detta kollegor som har anmält sig tillsammans.  

– Förra året var jag med i 12 timmar, sedan lade jag av. Jag fick bronsmedalj, säger Frida. 

Båda tänker att den stora utmaningen kommer vara att inte somna.  

Ellinor Hogrell och Johan Svärd är två entusiastiska mariefredsbor som i år tänkte att de vore kul att vara funktionärer. Här med Stefan Jonsson (i mitten), som både deltar i tävlingen och är med och arrangerar.

– Mina barn sa ”hur ska du hålla dig vaken så där länge mamma?”. De tyckte inte att det var något speciellt att gå så här långt, berättar Awet. 

Awet vet inte exakt hur det kommer att kännas att tillryggalägga den här typen av sträcka men hon och Frida är peppade. 

– Vi siktar på 24 timmar. 

Just nu känns det lite kyligt i luften eftersom starten är nio på kvällen 

– Jag hoppas att det blir varmare. Jag känner mig kall, men nu har vi också suttit stilla ett tag, säger Frida. 

För att genomföra Maratonmarschen behövs ett stort antal personer som hjälper till med att köra följebilen, gå med och hålla hastigheten och mycket annat.  

Ellinor Hogrell och Johan Svärd är två entusiastiska mariefredsbor som i år tänkte att de vore kul att vara funktionärer.  

– Vi har tidigare varit publik men i år tänkte vi att det kunde vara roligt att vara med och hjälpa till, berättar Ellinor. 

Marathonmarschen utgick för andra året från Mariefred. Tidigare har marschen gått runt Mälaren sedan den startade 2015. I Mariefred får deltagarna gå fyra olika rundor. De är alla 30 km långa. Första etappen är fram och tillbaka till Hedlandet. Deltagarna startar från Skyttebanan i Mariefred klockan 21.00 och går mot Hedlandet.  

Klockan 03.00 ska de vara tillbaka i Mariefred där nästa promenad går mot Stallarholmen. Det tredje varvet går mot Grundbro och det sista till Ärnäs. Varje varv beräknas ta sex timmar och de som är kvar efter 24 timmar börjar om från början.  

På lördagen mötte Maratonmarschen Semesterloppet i hörnet Långgatan-Storgatan.

Maratonmarschen hette tidigare fotrallyt och följer de generella reglerna som finns för Fotrally. Alla går tillsammans med en medelhastighet på 5 km/h.  

vlingen går ut på att gå så länge som möjligt. Deltagarna kan avbryta tävlingen när de vill och ta plats i fordonet som körs av funktionärer och hela tiden följer de tävlande.  

Mellan varje rutt kommer deltagarna tillbaka till depån där de har sin mat och andra saker. Äter gör de tävlande medan de går. Klädseln är fri. 

I år varade tävlingen alltså i 42 timmar och vinnaren Anders Jungefors är inte ny i de här sammanhangen. Han vann också förra året, då med tiden 55 timmar och 10 minuter.  

Läs även:

Lämna ett svar