Mariefredskändisen Lennart är hemma igen 

av Katrin Nilsson
Christina hade nästan givit upp hoppet att få se Lennart igen.

Den välkända katten Lennart är hemma igen efter tre veckor. Hur han hamnade hos Pfizer i Strängnäs vet ingen. Lennart berättar inget, men han verkar väldigt nöjd med att vara hemma och hans matte Christina Hygrell är lycklig över att ha honom tillbaka.  

– Det är superskönt, verkligen, och alla har varit så hjälpsamma. Vilken uppslutning!

Lennart känner sig, efter bara en kort stund i hemmet, redo att ge sig ut på nya äventyr. Eftersom han är en smart katt kan han också öppna dörren själv, men han får vackert vänta. Det blir inga fler promenader för Lennart utan GPS och den håller på och laddar.  

Christina hade nästan givit upp hoppet om att få se Lennart igen. Hon tänkte att de inte skulle få reda på vad som hänt honom. Men så såg hon en bild av honom Facebook på Pfizers anläggning i Strängnäs. Hon skrev till dem att hålla kvar honom och åkte dit det fortaste hon kunde. 

– Det var så himla skönt. Jag såg att det verkligen var han. Jag har fått bilder tidigare som folk trodde var Lennart, men då har det varit tydligt att det varit en annan katt.  

Men innan Christina hade hämtat honom var hon orolig för att han skulle försvinna igen.  

– Att köra dit kändes lite för långsamt. Helst hade jag velat teleportera mig dit på än gång.  

Förutom sin personliga svartvita teckning kan Lennart kännas igen på hur sällskaplig han är.  

Förutom sin personliga svartvita teckning kan Lennart kännas igen på hur sällskaplig han är.

– Han har en tvådelad vit fläck på nosen och sen har han några vita strån på själva näsryggen. Men framför allt är han så kelig. Lennart hade hoppat upp i knät på killen som hittade honom. Det är Lennart i ett nötskal. 

När de kom fram till Pfizer hade Christina ännu inte fått kontakt med någon där utan bara sett inlägget på Facebook och skrivit där att de skulle hålla kvar Lennart. De blev insläppta på området. Först var de inte säkra på om Lennart var kvar, men när de kom fram hade några som jobbar där stängt in katten på toaletten.  

– Då var han lite mindre glad. Han var stressad, annars brukar han alltid vara kolugn. Det var skönt att se att det var han. Det blev ett gott slut trots allt.  

I oktober fyller Lennart fyra år. Han är född i Eskilstuna men sedan har han bott i Mariefred i hela sitt liv. 

– Han är mer uppfostrad än hunden. Ropar vi, kommer han. Han är trogen. 

Lennart går ofta på promenad med sin hundbror Håkan.

Lennart är känd i Mariefred. Han har ett eget Instagramkonto och många vänner i staden. Christina tror inte att han kan ha varit kvar här i tre veckor utan att någon hade sett honom. Därför tänker hon att han förmodligen varit någonstans i närheten där han blev hittad.  

– Eftersom ingen har sett honom här förutom första veckan, tror jag att han har varit i krokarna där vid Pfizer hela tiden, för precis alla i Mariefred känner ju igen honom.  

Normalt kommer det ständigt rapporter till Christina, då folk berättar att de sett Lennart på stan eller att han var utanför deras fönster.  

– Nu var det helt tyst och vi tänkte att han inte kan vara kvar här. Vi trodde inte det. Det kändes jättesvårt.  

Möjligheten finns att han kan ha följt med i någon bil.  

– Han kan ha hoppat upp i en skåpbil för han är nyfiken på sådana. Det är lätt hänt.  

Det finns inga tecken på att han farit illa under tiden han varit bort.  

– Han är lika fin i kroppen fortfarande. Han verkar må bra tycker jag.  

Christina har känt att de har haft mycket stöd under tiden Lennart varit borta och skulle gärna vilja se reaktionerna nu när han är tillbaka.  

Matte Christina Hygrell med katten Lennart som är hemma igen efter tre veckor.

– Det skulle vara roligt att ha en kamera och se alla som möter honom i Mariefred nu. Det är fint att se hur folk bryr sig. Det är fantastisk.  

Lennart vill fortfarande gärna gå ut igen och försöker febrilt hoppa upp på dörrhandtaget, men det är reglat. Han får vänta på sin GPS. 

Läs även:

Lämna ett svar