S/S Mariefred – nu i reguljär trafik

av Katrin Nilsson
Efter ett kort uppehåll avgick S/S Mariefred till Taxinge.

S/S Mariefred har tampats med förseningar den här säsongen, men från och med 1 juli kör båten enligt tidtabell, meddelar Henrik Birath. 

– Det känns jätteroligt och att äntligen ha kommit igång.

Det sista man gjorde före säsongsstarten var en provtur med Transportstyrelsen. Då åker man en resa tillsammans med en fartygsinspektör. Detta är något Transportstyrelsen gör på fartyg regelbundet utifrån olika kriterier, berättar Lotta Taxén, sektionschef på Transportstyrelsen. 

– Ju äldre fartyget är, desto oftare blir man utplockad på sådan här kontroll, men ungefär två tillsyner på fem år blir det. Sedan kan fartyget få fler om det är äldre. 

Under provturen kontrollerar fartygsinspektören att allt på båten fungerar som det ska. Man gör alla vanliga manövrar.   

Människor hade samlats på bryggan för att välkomna S/S Mariefred.

– Man kör provturen och ser att fartyget stoppar, girar och backar. Man ser att man kan lägga till vid bryggan. Det är helt enkelt för att försäkra sig om att man får det man vill av maskinen när man står på bryggan. Det här upprepas ett antal gånger för att se att allt känns säkert, förklarar Lotta Taxén. 

I S/S Mariefreds fall blev det alltså ett godkännande och båten gick i trafik från och med 1 juli.  

Henrik Birath var nöjd på fredagskvällen innan första reguljära turen för den här sommaren. 

Provturen med Transportstyrelsen gick utmärkt och det var inga konstigheter. Det känns jätteroligt och trevligt att äntligen kunna gå enligt ordinarie tidtabell. 

Sedan artikeln skrevs har S/S Mariefreds tagits ur trafik på grund av personalbrist. Rederiet skriver följande på sin hemsida 5 juli.

”Tyvärr har oväntade personalproblem uppstått, varför ångfartyget Mariefred tvingas ställa in annonserade turer under en tid framåt. Vi återkommer så snart som det är möjligt med närmare besked om när trafik, i begränsad omfattning, kan återupptas.”

Läs även:

Lämna ett svar