Talangfulla Julia drömmer om Hollywood 

av Jennifer Lundkvist
Julia Stiernborg blev signad som sjuåring och har gjort en rad modell-, reklam- och statistjobb sedan dess. I höst är hon aktuell med säsong två av ungdomsserien ”24/7” på SVT.

Trots sina 17 år är Julia Stiernborg en erfaren modell och skådespelerska, som upptäcktes redan i sjuårsåldern. Hon har precis avslutat inspelningarna till den andra säsongen av en ungdomsserie på SVT. 

Få sjuttonåringar har samma erfarenhet och driv som Julia Stiernborg. Hon kommer från en kreativ familj där mamman skriver böcker och hennes bror skriver musik. För Julia började allt i tidig ålder, med modelljobb och reklamfilmer för bland annat H&M. 

–  Vi var ute på stan och en kvinna kom fram och sa att jag var vacker, berättar Julia. Då blev jag signad till Stockholmsgruppen och fick göra en del reklamjobb. Jag tyckte det var jättekul. 

Hennes familj har alltid stöttat henne, utan att pusha. Om hon ville sluta fick hon sluta och ville hon fortsätta så fick hon fortsätta. Att sitta i sminket och jobba långa dagar med mycket väntan var dock inget som avskräckte henne. 

–  Jag älskade det! Jag gjorde det för att det var kul. 

Under åren har hon haft en del småroller i komediserier och reklamfilmer och även varit statist i tv-serien ”Skyldig” på SVT. Där såg man en talangfull tjej som var duktig och som kunde ta instruktioner. Det ledde till att hon fick en roll mindre roll i ungdomsserien ”24/7” på SVT. 

r vi möter Julia har hon precis avslutat inspelningarna för säsong två, där hon fått en betydligt större roll. Hennes karaktär Jessica är en tuff, kaxig brud som ska styra och ställa och är enligt Julia bossen i gänget”. 

–  Det är konstigt att spela en sådan roll, men det är också roligt att spela någon som inte är lik sig själv, säger Julia. Det var supercoolt att vara med om en stor produktion. Man blir som en familj. 

Om det blir en tredje säsong av serien hoppas hon få vara med i den också, men Julias stora dröm är att vara med i en film eller en stor serie. Kanske väntar även Hollywood i framtiden. 

–  Just nu är drömmen att få en huvudroll i en film eller serie här i Sverige. Helst i en actionfilm. Sen jag växte upp har jag alltid gillat actionfilmer. Det är mycket som händer. 

Julia har tidigare hållit på med skytte och kan säkerligen få det att se trovärdigt ut framför kamerorna. Hon fick till och med ett erbjudande om att vara med i landslaget men valde skådespeleriet i stället. 

Julia gick sångskola på Adolf Fredrik i Stockholm och flyttade till Strängnäs för ett år sedan. Hon tog en kort paus från skådespeleriet när hon skulle börja högstadiet, men sedan dess har drivet bara växt. Idag studerar hon samhällsvetenskap på Thomasgymnasiet och kommer att välja beteendevetenskap som inriktning. 

–  Jag tycker det är spännande med samhälle och psykologi, berättar Julia. Skolan har alltid stöttat när jag behövt ta ledigt, så länge jag har bra närvaro och sköter mig. 

Förutom skolan och skådespeleriet jobbar hon också på kommunens fritidsgård och engagerar sig även i Ung i Strängnäs. Hon har själv startat initiativet Go girls, som handlar om att stärka unga tjejers självförtroende och självkänsla. 

–  Det är viktigt för mig att vara en förebild för unga. Jag vet själv hur jobbigt det kan vara ett växa upp i dagens samhälle. 

Framtiden ser minst sagt ljus ut för talangfulla Julia som berättar att det krävs sål ansträngning som talang och driv. Hennes mamma släpper i höst romanen Mardrömsprinsenoch om boken blir långfilm vill Julia gärna ha huvudrollen och spela sin mamma som liten. 

–  Min mamma är min största förebild, avslutar Julia. 

Läs även:

Lämna ett svar