Judy Garland på Mälsåkers slott

av Katrin Nilsson

Judy Garlands liv har fascinerat under decennier. I Anna Bromées föreställning ”Drömmen om regnbågen” får vi möta Judy Garland och följa henne som artist och privatperson.  

Anna Bromée skildrar Judy Garland från ungdomen till hennes sista spelningar i Sverige och Danmark. Anna är liksom Garland både skådespelare och sångare. ”Drömmen om regnbågen” är bara en av flera föreställningar som hon själv har skrivit manus till och framför. Hon har bland annat fått priserna ”Povels penna” och ”Sällskapet Stallfågelns” humorpris.  

Judy Garland är kanske allra mest känd för att ha spelat Dorothy i ”Trollkarlen från Oz1939. Filmen blev hennes genombrott och hon hade efter den stora framgångar både som sångerska och skådespelerska. Under många år var hon en stjärna på filmbolaget MGM. Hon spelade bland annat flera filmer med Mickey Rooney.  

Men det fanns också hårda krav från filmbolagets sida på att hon skulle vara smal och därför åt hon Benzedrin som är ett amfetaminpreparat. Det användes vid den här tiden som bantningsmedel. När hon på grund av det inte kunde sova tog hon sömntabletter. Redan som tonåring fick hon ett drogberoende som följde henne genom livet.  

I föreställningen finns det mörka men Anna Bromée skildrar också Judy Garlands humor och positiva drivkraft och hur den hjälpte henne genom tuffa perioder i livet. Hon var en kvinna som tog sig igenom många svårigheter och kombinerade en krävande karriär med familj och barn. 

Föreställningen är en del av Mälsåkers slotts fullmatade program för sommaren,r man kan ta del av ett varierat utbud av både konst, musik och dramatik.  

Läs även:

Lämna ett svar