Britt-Marie skildrar Gustav Vasas tid i sina akvareller 

av Katrin Nilsson
Britt-Marie Jansson.

Det var en slump att Britt-Marie Jansson började måla historiska akvareller. Hon gjorde en bild av torget i Mariefred. Hennes man Leif tyckte att det såg lite tomt ut och föreslog att hon skulle sätta dit Gustav Vasa.  

– Då kom jag in på temat och tyckte att det var väldigt spännande att börja fundera över hur livet var i Sverige för 500 år sedan, berättar Britt-Marie.

Nu öppnar snart utställningen ”Tillbaka 500 år till Gustav Vasa” i Rådhussalen på Mariefreds bibliotek. Den kommer att bestå av tre akvareller med temat utbildning, demokrati och krigsmakt. Här anknyter konstnären Britt-Marie Jansson till det faktum att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs.  

Förra utställningen Britt-Marie hade i biblioteket handlade om trädgårdsstaden. Här fanns tavlan av den forna regenten som sitter och myser på Blå kattens uteservering med 

– Strängnäs kommun köpte målningen med Gustav Vasa, så nu hänger den i Mariefredsrummet. På det sättet började det, berättar Britt-Marie.  

Utställningen visas i Rådhussalen i biblioteket.

Britt-Marie fick inspiration att lära sig mer. Sedan dess har hon bland annat varit på föredrag om Gustav Vasa i Riddarhuset och besökt Sjöhistoriska och studerat fartyg från den tiden.  

– Jag har läst in mig på Gustav Vasa. Det blev tre tavlor och lite text där jag försöker sammanfatta varför jag tycker det är viktigt. Det har varit väldigt kul och jag fick en orsak att lära mig mer.  

Eftersom det var en tid med mycket våld och krig har hon också besökt Armémuseum.  

– Här kunde man se hur krigföringen såg ut på femtonhundratalet, vilket var jätteintressant. 

För att dessutom undersöka hur kläder, smycken och möbler såg ut på Gustav Vasas tid har Britt-Marie besökt Livrustkammaren och utställningen ”Sveriges regenter”, som man just nu kan se på Stockholms slott.  

I målningen, som har temat demokrati, sitter kungen vid samma bord som Nils Dacke och Gustav Vasas tredje fru.

Processen har varit utvecklande för henne själv. Hon har fått fundera över begreppet demokrati, vad den innebär och hur den kan utvecklas. I målningen som har det temat sitter kungen vid samma bord som Nils Dacke och sin tredje fru.  

– Det här är ingen historisk situation utan bara jag som funderar och tänker på hur livet förändrades när Gustav Vasa kom.  

Revolten i Småland under Dackefejden var bara ett av flera uppror som Gustav Vasa slog ned under sin regeringstid.  

– Det var väldigt många uppror. Han var ganska tuff. 

Målningen som Britt-Marie gjort med temat krigsmakt visar soldater, som bland annat var inhyrda knektar. Britt-Marie var förvånad när hon såg på armémuseet hur de här soldaterna kunde se ut.   

– Vissa såg ut som sprättar. De hade damasker i olika färger och stora strutsplymer på hattarna. Man fattade inte att det var soldater ens.  

Britt-Marie kommer att fortsätta sina studier och på utställningen ska hon förutom målningarna presentera en text om tiden som hon skildrar. Dessutom kommer hon att göra en litteraturlista med de böcker hon läst när hon jobbat med utställningen.  

Britt-Marie Jansson målar ibland sina akvareller i trädgården.

– Det har varit kul att undersöka Sveriges historia under den här perioden när Gustav Vasa var kung. Det finns ju mycket på våra museer ifrån den här tiden. Man kan försöka sätta sig in i hur livet var. 

Läs även:

Lämna ett svar