Rekarnemiljonen ska bidra till ett tryggare samhälle

av Jennifer Lundkvist
Rekarnemiljonen är tänkt att gå till initiativ och insatser som bidrar till ett tryggare samhälle. Det kan handla om nattvandringar, coachning eller ungdomssatsningar.

För att öka tryggheten i samhället inför Sparbanken Rekarne nu ett initiativ där organisationer, föreningar och företag kan söka bidrag till olika trygghetssatsningar. En miljon kronor kommer att delas ut. 

Sparbanken Rekarne har i snart 200 år engagerat sig i samhället genom att investera en stor del av sin vinst i olika lokala initiativ och föreningar. I år har de öronmärkt en miljon kronor som ska gå till olika trygghetssatsningar i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Pengarna är tänkta att delas ut till insatser som bidrar till ett tryggare samhälle, exempelvis genom nattvandringar eller coachning. 

–  Rekarnemiljonen är en del av vårt samhällsengagemang, säger Johanna Tömmervik som är chef för marknad och kommunikation. Nu känner vi att vi verkligen vill göra någonting åt samhällsutvecklingen som sker och öka tryggheten på olika sätt. 

I stora dag handlar Rekarnemiljonen om att skapa framtidstro, öka självkänsla hos ungdomar eller på andra sätt bidra till ett bättre och tryggare samhälle. Privatpersoner, föreningar och företag kan skicka in sina förslag och ansöka om medel i olika storlekar. Sedan får invånarna tillsammans med en jury välja vad pengarna ska gå till. Totalt kommer en miljon kronor att delas ut. 

–  Vi som bank vet kanske inte vad som skapar den här tryggheten, men det tror vi att invånarna har bättre koll på. 

Många sitter säkert och suckar åt den utveckling som vi sett i samhället, men många eldsjälar och inspiratörer har också idéer för att göra något åt det. Rekarnemiljonen ska locka fram och möjliggöra olika insatser som gör samhället lite bättre och tryggare att bo i. 

Johanna Tömmervik jobbar som chef för marknad och kommunikation på Sparbanken Rekarne.

–  Vi har inte velat definiera exakt vad det är för någonting. Man kan ju känna den känslan att man borde göra något, men vem är det som ska göra något? Det kan vi komma fram till tillsammans. 

Johanna nämner att det kan handla om arbeten med och mot ungdomar, trygghetssatsningar mot mammor, nattvandringar eller läxhjälp. 

–  Det finns många sätt att öka tryggheten på, konstaterar Johanna. 

www.rekarnemiljonen.se kan du enkelt fylla i ett formulär där du förklarar ditt initiativ och hur mycket pengar du ansöker om. Initiativen kommer sedan upp på en plattform, där invånarna får rösta fram vart pengarna ska gå. 

–  Det är ett lite roligt sätt att göra det på. Vi på banken sitter ju inte inne på alla svaren. 

Det finns ingen tidsgräns för när miljonen ska ha delats ut, men förhoppningen är att få ut den så fort som möjligt. Om allt går bra med Rekarnemiljonen tror man att initiativet kan fortsätta att växa i framtiden. 

–  Det här är ju lite som ett test, säger Johanna. Funkar det här sättet att jobba på och blir det någon skillnad? Sen är det kanske initiativ som inte får pengar, men som något företag tänker är ett bra initiativ och som de gärna vill finansiera. 

Sista ansökningsdagen är 31 augusti. 

Läs även:

Lämna ett svar