Hölöson återvänder till Sörmland

av Mariefreds tidning/Måsen

Teresa Rooth och Jonas Rooth visar måleri och konstglas på Galleri Skeppsta hytta 15-30 juli 2023

Jonas Rooth är född och uppvuxen i Hölö. Innan Konstfack hann Jonas med flera utbildningar och praktikplatser med glas och konst såväl i Sverige som utomlands, däribland Glasskolan i Orrefors. Redan under utbildningen på Konstfack (1989-95) byggde Jonas upp sin första glashytta/verkstad på Tvetaberg utanför Södertälje. Jonas har även hunnit med att vara lektor i Konsthantverk vid högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg 2010-19.

Teresa Rooth är född 1966 i Falun Dalarna. Utbildning på Konstfack Stockholm 1990-95. Tidiga iakttagelser och upplevelser i naturen har varit väsentliga delar som format och utvecklat konstnärsskapet. Teresa har arbetat som illustratör på förlag i Stockholm.

Teresa och Jonas träffades på Konstfack där Teresa gick på grafisk design och illustration och Jonas på keramik och glas. Efter några år i Rönninge söder om Stockholm flyttade de till Kivik på Österlen där de byggde upp ateljéer och glashytta. 2015 flyttade de verksamheten till Maglehem någon mil norr om Kivik där de har ateljéer, glashytta, galleri och café.

Efter flytten till Österlen 1999 har Teresas arbetet i ateljén från 2000 formats till konstverk med inspiration från såväl naturens detaljer, latinska ord, iakttagelser från slottsträdgårdar som arkitektur. En salig blandning helt enkelt, fågel, fisk eller mittemellan. Teresa arbete kännetecknas främst av distinkta och precisa penseldrag där akvarellens pigment används torrt eller i en kombination av vått och torrt och alltid med strävan mot balans i bild och kolorit. Lekfullhet i kombination med mönstervärldens detaljer är signifikativt för måleriet.

– Jag tycker om natur och att vara ute, säger Teresa. Jag tycker om att cykla fort i naturen och så gillar jag att plocka snäckor. Men jag hatar att campa i naturen.

Naturen rymmer mycket. Djur, växter, ljud, doft, rörelse och stillhet. Med sin mångfald ger den stor inspiration och ibland irritation. För vem njuter av den där envist pipande fågeln som aldrig tystnar. Inte jag men den ger hursomhelst inspiration.

Jonas arbeten kännetecknas av färgrikedom och komplexitet där objekten är uppbyggda av många separata delar. Huvudinspiration är det klassiska praktföremålet där Jonas arbetar med ljuskronor, lampetter och andra objekt. En annan inspirationskälla är naturen och dess komplexa uttryck, som både kan vara vackert med samtidigt även skrämmande. Jonas arbeten inspirerade av naturen är både skulpturer föreställande fantasiväxter som skulle kunna finnas både på land och i havet samt objekt så som burar och korgar gjorda av objekt ur denna fantasinatur.

Utställningen har vernissage lördagen den 15 juli kl 13-17.

Därefter är utställningen öppen onsdag – söndag klockan 10-17 t.o.m 30 juli 2023.

Läs även:

Lämna ett svar