”Barnens gruva” inleddes med rockkonsert 

av Katrin Nilsson
Under ”Barnens mila” får man lära sig mer om både järnhanteringen och barnen som bott och arbetat i området

Barnens gruva” är ett program för Skottvångs yngsta besökare. Det pågår på torsdagarna under sommaren och drog igång med en dansant rockkonsert, där Grammisnominerade ”Tigern och Kobranspelade och snackade om livet som ung. 

– Barnen tyckte att det var fint och det var väldigt mycket folk som verkade ha jättekul, berättar Maria Bystedt, som driver Skottvångs gruva.

Program för barn har man haft på Skottvångs gruva i tio år, berättar Maria.  

– Vi har haft det varje år, men vi har utökat lite nu med fler grejer runtomkring. 

Barnen kan se fram mot torsdagarna i sommar. Fram till 10 augusti blir det underhållning klockan 15.00. Dessutom är det mycket annat kul som händer som tipspromenad, fiskdamm, lekar och korvgrillning.  

Även Sven Nordqvists Pettson och Findus kommer på besök. Det är Sven Hedman och Fanny Wistrand som kör sin populära föreställning Sjung med Pettson och Findus”. Här får alla sångsugna sitt lystmäte för Pettson och den finurliga och populära katten Findus bjuder också in till allsång.  

För de historieintresserade passar programmet Barnens mila” 20 juli bra. Här ger Östra Sörmlands gruvförening en dramatiserad visning och berättar om Skottvångs gruvas historia. Man får lära sig mer om både järnhanteringen och barnen som bott och arbetat i området. Arbetsförhållandena var ofta svåra och många var mycket fattiga. 

27 juli blir det fågeltema. För första gången besöker Willy Björkman Skottvångs gruva. För den breda allmänheten är han nog mest känd från TV-serien ”Bygglov”. Nu kommer han och snickrar fågelholkar med barnen. Dessutom bjuder han på musikunderhållning tillsammans med en kollega.   

”Sjung med Pettson och Findus” är en föreställning baserad Sven Nordqvists populära böcker.

– Det är en skön snubbe. De har ett program med barnlåtar,de kommer och dansar och sjunger med barnen, berättar Maria.  

Ornitologen Bertil Karlsson, som till vardags är miljöstrateg på Gnesta kommun, kommer samma dag och berättar om fåglarnas liv. 

Barn och vuxna som gillar svängig jazz kan glädja sig åt att Familjen Svängsson spelar sin musikföreställning med helt egenkomponerad musik 3 augusti. Föreställningen tar plats i en musikaffär. Musikbutiken är ett familjeföretag, där farsan Svängsson står i kassan, pappa Börje har hand om lagret, storebror Adde basar över keyboardavdelningen och syster Lisa är chef. Men de olika familjemedlemmarna vill så klart hellre spela musik tillsammans än sköta administration och annat i butiken.

Sista torsdagen, 10 augusti, blir det ”Rassel Prassel”. Föreställningen är en mix av konsert, poesi och teater. Texterna kommer från Hanna Lundströms diktsamling med samma namn. Regisserat föreställningen har Karin Westholm och Fredrik Myhr och Per Wernholf står på scen. Liksom diktsamlingen handlar föreställningen om det mesta under solen.  

Familjen Svängsson består av Lisa Östergren, sång, klockspel, gitarr, Josef Kallerdahl, sång, kontrabas, Andreas Landegren, sång, piano och Isak Andersson, sång, trummor

Du är skramlet i ett kök / Du är fnitter spill och stök / Du är kalas en vanlig dag / Du är min fest, så tänker jag! 

Läs även:

Lämna ett svar