Sommarensemblen spelade på Callanderska 

av Katrin Nilsson
Sommarensemblen väljer sin repertoar själva. Det är låtar de tycker om som de tänker att publiken också kommer att uppskatta.

Gästerna på Callanderska gården i Mariefred blev positivt överraskade när Sommarensemblen dök upp i trädgården.  

– Vi är spontana och har en bil och en lådcykel till vårt förfogande. Vi åker dit där det är folk, berättar Charlotte Noreen som tillsammans med Nathalie Karlsson, Max Eklund och Tindra Möller Björö under sommaren både spelar musik och ger turistinformation.

Som MT/Måsen tidigare skrivit om är det sommarens turistvärdar som i år fått nya arbetsuppgifter och också spelar och sjunger. De åker under sommaren runt och besöker olika platser i kommunen.  

Idag tyckte de att Callanderska kunde vara ett trevligt ställe att framföra några sånger på. Här är många turister som fikar, besöker museet och kanske vill veta mer om hembygdsgården. 

– Det är andra gången vi är här, berättar Nathalie. 

Sommarensemblen består av Max Eklund, Tindra Möller Björö, Nathalie Karlsson och Charlotte Noreen.

Anledningen till att de började i Sommarensemblen var att de blev tillfrågade på grund av att de har studerat på Kulturskolan. De har alla ett stort musikintresse. Nathalie går på Europaskolan med musik som tillval och Tindra och Max på musikprogrammet på S:t Eskils. Charlotte har hunnit gå ut gymnasiet och studerar i Lund.  

Sommarensemblen kommer att turnera runt i kommunen fram till slutet av juli och de väljer sin repertoar själva. De väljer låtar som de själva tycker om och som de även tror att publiken uppskattar.  

– Det är fritt. Vi kan spela vad vi vill. Det finns inga regler, säger Tindra.  

På Callanderska går det snabbt för dem att komma igång att spela med sina akustiska instrument. Musiken sprider sig i trädgården till alla besökarna som fikar bland hembygdsgårdens blommande rabatter.  

Innan de började arbetet som turistvärdar fick de en introduktion och de repade en knapp vecka tillsammans. Dessutom fick de gå en kurs om Strängnäs.  

– Vi skulle lära oss mer eftersom vi också sköter turistinformationen och svarar på frågor. Det är viktigt att kunna multitaska. 

Kombinationen av turistinformation och musikunderhållning finns i andra kommuner, men det är premiär för Strängnäs kommun. 

– Vi är de första som har sjungande turistinformation i Strängnäs. Det är ett kul sätt att välkomna turister. Det är lättare att få kontakt med folk när man också sjunger, förklarar Nathalie. 

Alla i gruppen har eller har haft ensemblespel i skolan. Nu får de dessutom öva på att spela i grupp under några intensiva veckor.  

Kanske blir det ingen fortsättning med den här gruppen efter sommaren, men Max skulle i framtiden kunna tänka sig att ha ett band utanför skolan. 

– Jag vill gärna spela i band och har visionen att jag ska göra det, men det kan vara svårt att få ihop medlemmar, säger Max. 

Den största delen av repertoaren Sommarensemblen framför, sjunger de på svenska.   

– Vi spelar mest svenska låtar här. 

Efter ett tag märker de att vissa sånger är populära. 

– En låt som många uppskattar är ”Strövtåg i hembygden”, berättar Max. 

På Callanderska går det snabbt för dem att komma igång att spela med sina akustiska instrument.

De har flera favoriter bland sångerna de spelar. Charlotte gillar ”Emmylou” med First Aid Kit”, och Nathalie ”Jolin”. Tindra tycker mycket om ”Undantag”. 

– Jag gillar ”Undantagmed Bo Kaspers orkester” för att den sticker ut.  

Sommarensemblen uppmuntrar gärna till dans och det har hänt att någon börjar röra sig lite till musiken som när de spelade Mamma Mia på ett äldreboende. 

Läs även:

Lämna ett svar