Enhörna går samman för Ukraina 

av Jennifer Lundkvist

Den 12 augusti kommer det att arrangeras en insamlingskonsert till UNCHR:s insatser i Ukraina. På scenen står bland andra Anna Bergendahl och Täljerevyn. 

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan Rysslands invasion av Ukraina och stödet till det ukrainska folket fortsätter att engagera människor världen över. Nu har flera lokala aktörer i och runt Enhörna gått samman för att anordna två konserter för att samla in pengar till UNHCR:s arbete för de krigsdrabbade i Ukraina. 

”Enhörna för Ukraina” är en tvådelad insamlingskonsert som kommer att hållas på Årby Loge i Enhörna på lördag den 12 augusti. Uppträdandena kommer att vara kl. 15:00 och kl. 19:00. På scenen kommer man att kunna se Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl, visgruppen Vandringsmännen, Södertäljekören Vox Humana och Täljerevyn. 

Det är Ekensbergs rvaltning, Enhörna IF, Enhörna hembygdsförening, Björks bussar och Täljerevyn som tillsammans ligger bakom initiativet till denna dag. 

–  Vi ställer upp tillsammans med andra ideella aktörer ute i Enhörna med praktiska bitar runt själva arrangemanget, säger Pontus Holmgren, som är ledamot i Enhörna IF huvudstyrelse. Vår uppgift kommer vara att sköta parkeringen på plats, för smidig in- och utfart för alla besökare. 

Konserterna hålls i Årby Loge i Enhörna, som är en 150 år gammal loge där man på höloftet gjort plats för en scen och en salong med 185 sittplatser. Både analoga och fysiska insamlingsbössor kommer att finnas på plats. När man köper en biljett är man även med i dragningen om en bussresa med Björks bussar. Priset är 500 kronor per person och allt överskott kommer att gå till de utsatta i Ukraina. 

Pontus från Enhörna IF berättar att de ställer upp enbart för den goda sakens skull och att sådana här arrangemang dessutom är något som bidrar till en levande landsbygd. 

–  Det är kul att samarbeta med andra föreningar i Enhörna och att bidra till uppskattade arrangemang för invånare i Enhörna, Södertälje och kringliggande kommuner. 

Helena Cronholm är sedan 2017 körledare för Vux Humana i Södertälje och har tidigare arbetat som kantor i Enhörna församling. Hon har sedan många år tillbaka bott i Enhörna och dessutom varit aktiv i Enhörna teaterförening. 

–  Det känns självklart för en kör som Vox Humana att medverka och stötta i ett sammanhang som rör det fruktansvärda kriget i Ukraina, säger Helena. 

Kören som startade för sex år sedan har skaffat sig erfarenhet av att producera egna föreställningar runt exempelvis främlingskap. Helena berättar att hon också har lång erfarenhet av just Årby loge,hon mellan åren 1994 och 2005 skrev och producerade många helt nyskrivna pjäser för dåvarande Enhörna teaterförening. 

–  Nästa år är det 30 år sen vi klev in på logen för första gången. Det känns fint att denna lokal fortfarande får finnas kvar. Den har stor potential vad gäller akustik, utrymme och bra stolar att sitta på. 

Biljetter köper du på www.nortic.se. 

Läs även:

Lämna ett svar