Fårskådning i Drottning Kristinas trädgårdar 

av Malin Rosén
Fårskötaren Mari med Sisko Hirvi, som är arbetshandledare inom daglig verksamhet. Mari kan mycket om får och svarar gärna på frågor från besökare under vardagarna.

Under sommaren kan den som vill hälsa på fåren i Drottning Kristinas trädgårdar i Strängnäs. Från och med maj månad till september kommer fåren att bo i hagarna vid Drottning Kristinas trädgårdar – och alla är välkomna att titta på dem.  

I hagen är det femton pälsfår tillsammans med nio lamm och sex tackor. De yngsta är bara några månader gamla medan de äldre fåren är upp mot sex år gamla. Fårens namn och nummer på öronmärkningen står med på en skylt som går att hitta vid staketet till hagen.  

Under sin sommarvistelse i Drottning Kristinas trädgårdar tas fåren om hand av personer som arbetar i daglig verksamhet i Strängnäs kommun. Mari är en av djurskötarna som arbetar med fåren och hon svarar gladeligen på frågor om djuren när hon är på plats.  

–  Alla är välkomna hit och hälsa på våra får och jag finns här som stöd för både fåren och våra besökare, som kanske har frågor. Det går bra att titta på fåren och kanske klappa lite om fåren själva vill. Du får däremot inte mata fåren det är en viktig regel. Det har hänt att fåren blivit mycket sjuka för att de har fått mat som de inte ska äta och det är ledsamt, säger Mari. 

Istället är det personalen som matar fåren med det foder de ska ha, men när äpplen och annan frukt börjar mogna framåt sensommaren tar de gärna emot fallfrukt som de ger till fåren. Sisko Hirvi är arbetshandledare i daglig verksamhet i Strängnäs kommun och enligt henne kan de även komma och hämta fallfrukten om man inte har möjlighet att ta sig dit. 

–  Vi tar gärna mot frukt som vi sen ger till fåren. Det går också bra att höra av sig till oss om man inte själv kan komma med frukten. Har vi möjlighet kommer vi gärna och hämtar den, säger Sisko. 

Arbetsgruppen med fårskötare från daglig verksamhet är alltid på plats under vardagar mellan klockan 8.30 och 15.00. Under helger och kvällar finns det andra skötare på plats.  

Läs även:

Lämna ett svar