Visdagarna bjuder på nostalgi och nyheter 

av Katrin Nilsson
Stefan Sundström som är älskad som artist och vissångare har också många andra strängar på sin lyra som att skådespela, skriva och vara en förkämpe för en hållbar samhällsutveckling.

Att ha en stor rikedom och variation på artisterna är viktigt för ”Stallaholmens visdagar”. Nu när sammansättningen av artister är färdig är festivalgeneralen Nicklas Lindström mycket nöjd.  

– Det är väldigt kul att artister som Billy Opel, Finn Zetterholm och Ebba Forsberg tackat ja. Det är en väldig bredd och alla som uppträder är fantastiskt bra.

Just att kunna attrahera olika grupper tycker Nicklas är viktigt för Stallarholmens visdagar.  

– Det ska finnas någonting, om inte för alla, så för så många som möjligt. Alla generationer kanske inte vet vem Finn Zetterholm är, men troligen känner man till honom ifall man är född och uppvuxen på 40 och 50-talet. 

En tradition har blivit att avslöja artister som i en adventskalender dag för dag, men nu är hela listan som uppträder under galan offentliggjord.  

Det finns artister från alla generationer. På sommarens visdagar uppträder till exempel både Nynningen, som var en del av proggrörelse på 1970-talet och är kända för album som För full hals och 1974 och Malin Bengtsdotter, som gav ut sin debut-EP förra året. Till glädje för sina fans gjorde Nynningen comeback 2016 efter att bandet gjort ett 36 år långt uppehåll.  

– Vi har en väldigt bra blandning. Det är välkända artister som kanske har varit med på TV eller Melodifestivalen. Dessutom har vi de som är lite mindre kända för den stora massan, men ändå är uppskattade och väldigt etablerade. 

Tolkningen av visor under visdagarna är ganska bred. Man kan förvänta sig en mångfald av musikaliska uttryck.  

–  Det är både vissångare eller singer song writers, som är den moderna formen. Men det är också flera stycken som uppträder i band, så då blir det mer vispop eller visrock. Det som är genomgående är väl framför allt det svenska språket. Det används i väldigt stor utsträckning av de flesta artisterna på Visdagarna.  

Första året för festivalen var 2019, sedan var det uppehåll under pandemin. Festivalen återkom 2022, då på Mälsåkers slott.  

– Det är ju andra året som det är på Mälsåker slott, så det känns bra att vi har ett år i ryggen. Man lär sig mer om platsen, vad som funkar bra och vad man kanske behöver utveckla lite. 

Nicklas upplever att Mälsåkers slott och artisterna skapar magi tillsammans.  

– Vad jag tycker är speciellt med visdagaren är den här fantastiska kombinationen av kvalitet på underhållningen och musiken och fantastisk fin miljö. 

Finn-Zetterholm är både trubadur och författare och har bland annat turnerat med Bengt Sändh och Marie Selander.

Maten är också en viktig del av visdagarna. Den är lokalproducerad av ”Tre Kockar i Sörmland ”. Det blir bland annat grillspett med braxen och kräftfärs och falafel på sörmländsk gråärt, med rödbetshumus. Dessutom finns slottscaféet med fika, våfflor, glass med mera. 

– Det känns som att det är flera saker som hänger ihop. Atmosfären, maten och musiken fungerar bra tillsammans. 

Antalet besökare tror Nicklas blir ungefär som förra året mellan 1000 och 1500.  

– De kommer både lokalt från Stallarholmen, Mariefred och Strängnäs och från andra delar av Sverige 

Artisterna kommer att uppträda i slottsträdgården.  

 

– Vi bygger scenen framför slottet och spelar ut mot vattnet. Sedan lyser vi upp slottet i olika färger. Det brukar bli väldigt snyggt när det börjar skymma lite. 

Slottet kommer också att vara öppet om man vill titta själv eller få en visning och för dem som vill insupa stämningen extra mycket finns möjlighet att sova över utanför i gröngräset.  

– Det är ett femtiotal som anmält att de vill campa med husvagn, husbil eller tält, berättar Nicklas.  

För att förbättra kommunikationerna har Nicklas försökt att undersöka om det finns ett intresse för att åka buss från Mariefred eller Stallarholmen.  

– Vi ville ta reda på om människor från trakten skulle tycka att det var en bra idé om vi fixade bussar. Vi har fått lite dålig respons på det.  

Om man skulle vara intresserad av en bussförbindelse kan man kontakta arrangörerna för visdagarna.  

Läs även:

Lämna ett svar