Robert uppmanar alla till att se, reagera och agera 

av Jennifer Lundkvist
Robert Christensen har med sin bok ”Dröm bortom utanförskap” fått ner sin historia som han burit på sedan skolåldern. Boken ska uppmuntra till att se, reagera och agera när man upptäcker att någon utsätts för mobbning.

Med sin nya bok ”Dröm bortom utanförskap” vill mariefredssonen, författaren och konstnären Robert Christensen få människor att se, reagera och agera när det gäller mobbning och utfrysning.

I mitten av juli släppte Robert Christensen sin efterlängtade bok där han bearbetat allt som präglat honom under uppväxten. Ett cancerbesked för fyra år sedan fick honom att ta tag i saken och med hjälp av målningar, poesi och berättelser har han fått ner allt han haft inom sig sedan skolåldern. 

–  Dels var det viktigt att skriva om eftersom jag lever med palliativ cancer och har genomgått många operationer, säger Robert. Oavsett vad, så vill jag ha det här gjort, och lämna någonting efter mig. 

Drygt trettio år efter att han gått ut Mariefredsskolan har hans minnen av mobbningen nu formulerats i ord och bild. 

–  Boken innehåller berättelser och stora händelser, sådant som jag inte kunde sätta ord på förr och som användes emot mig. 

När Robert fick sitt sjukdomsbesked började han att måla. Det blev som en sorts terapi och ett nytt sätt att komma närmare sina känslor. 

–  Målandet kom först, sen kom boken, säger Robert. Det handlade om en rädsla att det skulle ta stopp. 

Robert genomgår regelbundet immunterapi och har också genomgått flera operationer. Den cancer man trodde skulle vara enkel att operera bort visade sig vara återkommande och klassas av läkarna som palliativ cancer. Efter första operationen var han snabbt tillbaka till jobbet, utan att inse det allvarliga i situationen. 

–  Man har bilden av att klara sig själv. Någonstans har jag fått ha tålamod med mig själv. 

Idag ser han till att jobba halvtid för att hålla sig aktiv. Han vill fortsätta att göra skillnad utifrån de förutsättningar han har och fortsätta att prata om ett viktigt ämne. Förutom att föreläsa och måla har han även medverkat i morgonprogram på TV. I sin bok belyser han vikten av att se, reagera och agera när någon utsätts för mobbning. 

–  Är man utsatt för mobbning ersätter man sin egen röst med de andras, berättar Robert. Får man höra att man är dum i huvudet så tror man det till slut. 

Trots negativa minnen från grundskolan är Robert tillbaka i skolans värld och har bland annat arbetat som gymnasielärare inom historia och samhällskunskap. Just nu jobbar han med elever som av olika anledningar har svårt att klara skolan. 

–  I grundskolan får man inte välja människor, säger Robert. Men på gymnasiet väljer man både inriktning och vilka man umgås med. 

Boken innehåller också övningar för att bland annat diskutera miljön i skolan, hur man ser sig själv och hur man ser på varandra. 

–  Mobbning går inte att utrota, men det kan få människor att haja till. Om det inte är okej så är det inte okej. 

Robert konstaterar att det känns både läskigt och häftigt att hålla boken i sin hand. Det här är hans berättelse i ord. Vissa har hört av sig och sagt att de ber om ursäkt ifall de har gjort något. Alla var dock inte aktiva mobbare, det fanns även de som såg på och inte gjorde något för att förhindra. Även utfrysning är en form av mobbning. 

–  Vi måste ta upp det här ämnet gång på gång, det är det som är lösningen. Fler vuxna som ser och skapar relationer och framför allt sätter gränser. Som ser, reagerar och agerar. 

Läs även:

Lämna ett svar