Räddningstjänsten informerad om kommunens nya räddningsvärn

av Jennifer Lundkvist
På brandstationen i Strängnäs höll man den 18 juli en informationsträff om kommunens nya räddningsvärn som innebär att du som civilperson avlönat kan hoppas in och hjälpa till vid olika olyckor och katastrofer.

Tisdagen den 18 juli höll Räddningstjänsten i Strängnäs en informationsträff för civila som vill ställa upp i kommunens nya räddningsvärn. Ett tjugotal personer deltog på träffen. 

På Räddningstjänsten i Strängnäs är man van vid att hålla utbildningar och informationsträffar, både för företag, sina anställda och civila. Då kan det handla om första hjälpen eller brandkunskap, men den 18 juli hölls en träff angående ett helt nytt koncept där man ville informera om kommunens nya räddningsvärn. 

Nyligen fick Räddningstjänsten okej på att skriva avtal med civila personer som kan ingå i räddningsvärnet. Det innebär att privatpersoner kan rycka ut och avlönat hjälpa till vid olika händelser såsom översvämningar och extrema skyfall, utsläpp eller andra samhällskatastrofer. Ett av de vanligaste exemplen är att vara med på eftersläckningsarbeten vid skogsbränder, något som kan ta flera dagar. 

Infoblad

–  Det handlar om att kunna agera med extra händer och fötter, säger Frank Granath som är brandinspektör. Vid till exempel eftersläckning kan man få plocka in extra personer. 

Mårten Eskilsson som är räddningschef medverkade också på informationsträffen och berättade om organisationen inom Räddningstjänsten. På plats fanns ett tjugotal privatpersoner som ville veta hur de kan bidra vid olika situationer. 

–  De behöver vår hjälp när det händer något, säger en av deltagarna. Man vill göra en insats. 

Termen ”deltidsbrandman” känner många säkert till, den har dock idag ersatts med begreppet RIB (Räddningspersonal i beredskap). Dessa personer är anställda av kommunen och har schemalagd beredskap att kallas in vid akuta händelser. 

Frank Granath är brandinspektör och höll i föredraget tillsammans med räddningschef Mårten Eskilsson. Frank visade deltagarna runt på stationen och man fick även koppla på olika slangar.

–  En styrka klarar själv mindre bränder och olyckor, men blir det större händelser som villabränder eller skogsbränder så kallas ytterligare styrkor in. Dessa personer finns alltid i beredskap dygnet runt, året runt och larmas precis som heltidspersonal men via personsökare. 

En annan term är CIP (civilinsatsperson) som utbildas i olika händelser för att kunna bistå vid brand, trafikolycka eller hjärtstopp. CIP är en del av Brandskyddsföreningens initiativ och finns i flera kommuner där Räddningstjänsten har lång framkörning. I Stallarholmen utbildades nyligen ett 20-tal personer till att bli CIP. Man får då larm på mobilen och avgör själv om man har möjlighet att agera eller ej. 

–  Det är frivilligt och inte någon avlönad tid utan de agerar när de kan, vill och känner att de hinner före oss, säger Frank. När de åker på en händelse är de försäkrade via brandskyddsföreningen. 

Det nya räddningsvärnet innebär att du är anställd i kommunen och går på utbildning en gång per år. Man blir timavlönad och är försäkrad vid varje händelse som man åker på. 

–  Värnen kan agera några timmar i skogen med Räddningstjänstens befäl och värnet kan bestå av 5–10 personer som jobbar vidare med efterjobb. Då kan vi plocka hem brandpersonal för vila och passning av fler larm. 

Frank berättar att han fått flera mejl från Räddningstjänsten i andra kommuner som vill veta mer om upplägget, men han berättar också att det fortfarande är under uppbyggnad och att alla förslag är välkomna. 

–  Det här är helt nytt för oss, säger Frank. 

Kontakta Räddningstjänsten i Strängnäs om du vill veta mer om hur du kan ställa upp för samhället. 

Läs även:

Lämna ett svar