Djuren på Klaraborg 

av Katrin Nilsson
Dolly, Pontus och Filippa väntar på att få sitt knäckebröd.

Ankor, får, hundar, katter, höns och kaniner. Eva Söderberg på Klaraborg har en diger skara att försörja. Hon ägnar all sin tid åt djuren på gården. 

– Det är djur som behövde hjälp som jag har tagit hand om. Tuppar i skogen och dumpade kaniner, jag har varit med om mycket. Sedan har jag också hjälpt till att placera till exempel hundar som blivit hemlösa.

Eva är välkänd för sitt engagemang för djuren. Hon får hela tiden frågor om fåglar, kaniner, katter med mera som människor hittat övergivna eller skadade. Hon försöker alltid hjälpa till ifall hon kan.  

På Klaraborg bor de två hundarna Daisy och Aron.

Gården Klaraborg där hon bor köpte hennes föräldrar till familjen 1970. Många av djuren på Klaraborg har blivit omhändertagna av Eva för att de var övergivna. Hon är fortfarande förvånad över hur människor kan behandla djur.  

– Folk kan dumpa djur hur som helst. Det var ett marsvin som var i väldigt dåligt skick. Han var halvblind och klorna var som spiraler. Det tog mig timmar att få hit honom, men det gick. Marsvinet har ett jättebra hem nu.  

Kaninerna som hon har idag har hittats på alla möjliga ställen. De har till exempel funnits i vägkanter och skogsdungar.  

– När det gäller kaninerna så är de framförallt från Södertälje. Någon hade till exempel satt en kanin i en papperskasse utanför Åhléns. En annan hade de ”glömt” på tåget. 

Eva kan inte ta hand om alla djur själv, så hon försöker också hjälpa till att placera dem. Hon har ett stort kontaktnät efter alla år som hon jobbat med att hjälpa djur.  Bara häromdagen lyckades hon hitta ett hem till en hundvalp.  

– Jag placerade om en hundvalp förra veckan, som skulle avlivas bara 5 månader gammal. Den fick ett nytt hem på en gång.  

Det finns flera får och getter på gården, bland annat Conny.

Hos Eva bor också två hundar. Aron som är en tysk schäfer och Daisy, en blandning mellan golden retriever och bordercollie. Det var när Eva ringde i ett annat ärende som veterinären frågade ifall hon kunde ta hand om Daisy för hennes matte hade gått bort. Annars skulle hon avlivas. Eva sa ja och hoppades att Daisy skulle trivas med Aron. Det visade sig att de gillade varandra och är oskiljaktiga. Nu är Daisy försäkrad, chippad och vaccinerad och bor på Klaraborg.  

Eva köpte en ny leksak till Daisy men nu den är borta. Hon misstänker räven som också bor i trakterna och är lekfull, för gården gränsar till skogen och här lever också vilda djur.  

– De finns rävar där som kan sno leksaker för hundarna. 

rför måste hon också ha djuren instängda på nätterna, men kaninerna har visat sig vara skickliga utbrytare. Nyligen lyckades samtliga kaniner smita från sitt hägn.  

– Det är en kanin som gör groparna. Det är så de kommer ut. Men jag lyckades få in alla igen, vilket var tur.  

Då kunde Eva också den kvällen samla in alla djuren så de kan sova. Lugnet sänkte sig över Klaraborg till nästa morgon.  

Läs även:

Lämna ett svar