Dubbelt upp i motionsspåret 

av Jennifer Lundkvist
Systrarna har gått tillsammans genom hela livet. Nu bjuder de in andra att följa med.

Tvillingarna Ingrid och Birgitta startade i början av sommaren en Facebookgrupp för de som vill ut i motionsspåret men som saknar sällskap. Alla får gå efter sin egen kapacitet och förmåga. 

Birgitta Stegnell drar ofta med sin tvillingsyster Ingrid Ärfström på olika aktiviteter, alltifrån modevisningar till promenader. I april började de gå på morgonpromenader och numera går de varannan dag. Eftersom de båda bor i Strängnäs och är pensionärer – eller ”tidsmiljonärer” som Ingrid kallar det – började de att besöka Stadsskogen. 

–  Det var tufft i början men sen vill man ju bara ut och gå, säger Ingrid. 

Systrarna började att gå för att de kände att de behövde det. Ingrid har haft ett stillasittande jobb i alla år som grafisk formgivare i Stockholm, och Birgitta har nyligen haft en ilsken inflammation i vadmuskeln och har därför inte kunnat röra sig så mycket sedan september förra året. 

–  Vi behövde det här bägge två, och sedan känner man en sinnesfrid som skogen ger med friheten och vacker natur. Det är magiskt att gå häruppe, oavsett om det regnar eller solen skiner. 

Efter att ha promenerat ett tag såg Birgitta ett behov hos folk som hon träffat. Hon berättar att många gärna ville ut och gå men att de inte hade någon att gå med. Idén kom då till att starta en egen Facebookgrupp. 

–  Jag hade egentligen tänkt starta den i höst, men så skrev Mona att hon var på så vi började redan nu, säger Birgitta. 

Trots ett kraftigt skyfall hade mycket riktigt Mona tagit sig till Stadsskogen även denna dag för att promenera tillsammans med systrarna. Gruppen startades den 14 juni och efter semestertiderna hoppas de att fler vill följa med ut i spåret, när vardag och jobb återgår till det normala och man inte längre är på resande fot. 

Den nystartade Facebookgruppen ”Vi som stavar” har idag 16 medlemmar. Förhoppningen är att man efter semestertider kommer att kunna locka med sig ännu fler ut i spåren.

–  Det är en sådan härlig känsla när man gått sin runda och man känner att konditionen bara blir bättre och bättre. Jag hoppas verkligen att vi blir fler när semestrarna är slut. Det finns många olika spår, det är därför vi går häruppe. 

Nu bjuder tvillingsystrarna alltså med sig andra som vill ut i spåren. Kanske får man både motion, friskluft och en ny bekantskap. 

–  Går man uppe i Stadsskogen finns det alla möjligheter att få den sträckan som man mäktar med, och att man kanske träffar någon man klickar och fortsätter att gå med, berättar Birgitta. 

Varje torsdag kl. 18:00 samlas de vid parkeringen vid Stadsskogen för en gemensam promenad. Här finns distanser från 3,3 kilometer ända upp till 9,6 kilometer. 

–  Hur långt man går beror på hur många det är och vilka det är som kommer. 

Trots att Facebookgruppen har fått namnet ”Vi som stavar” spelar det ingen roll om du använder gåstavar eller inte – alla är välkomna. 

När Ingrid och Birgitta föddes fanns det ingen möjlighet till ultraljudsundersökningar. Deras mamma blev därför minst sagt chockad när barnmorskan sa ”det kommer en till”. Trots att de bråkat mycket när de växte upp umgås de idag nästintill dagligen. Birgitta är den som ofta tar initiativ till olika saker och att promenera är bara en av Birgittas alla idéer som Ingrid har fått följa med på. 

–  Vill jag göra något och inte vill göra det själv så drar jag med syrran, säger Birgitta och skrattar. 

Läs även:

Lämna ett svar