Nordiska mästerskapen i Foodtruck fortsätter att växa 

av Jennifer Lundkvist
Tusentals personer besökte Nordiska mästerskapen i Mariefred och bilköerna var långa in till stan.

I år hade man slagit på stort och nordiska mästerskapen i Foodtruck lämnade ingen besviken. Många nya truckar hade tillkommit och även en ny tävlingskategori. 

Vädret var lika varierande som maten som serverades när de nordiska mästerskapen i Foodtruck återigen rullade in i Mariefred. Antalet besökare brukar vara runt tio tusen och årets upplaga gjorde ingen besviken. Rekordmånga foodtrucks deltog med mat från världens alla hörn och inte ens regn och åska kunde hindra matglada besökare att komma till Mariefreds vackra strandpromenad. 

–  Det var rekord i år med 38 truckar och utställare totalt, så det var många nya i fältet, säger Mattias Kroon som är projektledare. Det är betydligt fler än de 26 vi hade förra året. 

Den nya lyxbilen Xpeng var på plats för en provkörning och nytt för i år var även en ny tävlingskategori: Årets dryck. Sammanlagt tävlade man i tretton kategorier plus Folkets röst. Bland årets vinnare fanns Papa Piada för bästa kötträtt samt mest miljömässigt hållbara foodtruck, Indian Street Food & Co för bästa dessert och Flavor-Boss Catering & Events för mest kreativa rätt och också barnjuryns favorit. 

Maten som serverades var lika varierande som vädret, som bjöd på alltihop – regn och åska till solsken. På menyerna fanns bland annat chilenskt, brasilianskt, grekiskt, brittiskt och indiskt.

–  Det är superkul att få ta hem detta pris och en ära att få delta med vår Afro-Karibiska Foodtruckupplevelse, säger Patricia på Flavor-Boss. Vi har fått superfin respons hela vägen till Stockholm, som vi har planer att expandera till framåt. 

I den nya kategorin Årets dryck kammade lokala Solkant Kafferosteri hem priset. Rosteriet drivs sedan 2021 av Noel och Kaffe-Kalle som redan i en tidig ålder utvecklade en förkärlek till kaffe. 

–  Det känns bra, säger killarna. Kul att få vinna med just cold brewen också eftersom det är den vi jobbat mest med att pusha nu i sommar. Det blev bara som en överraskning och ett plus på denna helg som var fantastisk utöver priset. 

Årets upplaga av nordiska mästerskapen i Foodtruck var den sjunde i ordningen. Som med mycket annat gjorde pandemin att man under 2020 och 2021 inte kunde arrangera något mästerskap, men förra året gjorde man en efterlängtad comeback och i år var det större än någonsin. 

–  Vi är extremt nöjda på alla vis, säger projektledaren Mattias. 

Eftersom det är ett fritt område är det svårt att sätta siffror på hur många som kom till Mariefred den här helgen, men Mattias berättar att man åtminstone hade rekordmånga besökare på lördagen. 

–  Vi vet att cirka tusen bilar stod parkerade på fältet vid IP, och att det var bilkö från Trekanten från landsvägen till Mariefred, långt in på eftermiddagen. 

Förutom tusentals besökare, som ju är ett bra bevis i sig, har också truckarna fått säga sitt om årets matfestival. 

–  Vad vi får som feedback från truckarna som reser runt överallt är att detta är det event eller den festival där de får allra bäst bemötande på alla vis. Från besökare och arrangörer och digitalt, ja allt. Det är inget vi kan bevisa i siffror, men det är en kvalitet som vi är allra mest stolta över. 

Läs även:

Lämna ett svar