Nytt restaurangsamarbete på Äleby gård 

av Jennifer Lundkvist
I september öppnar Gårdshuset på Äleby. Ett nytt samarbete mellan två lokala aktörer kommer tillsammans att skapa matupplevelser utöver det vanliga och samtidigt utveckla konceptet med temakvällar, aktiviteter och övernattning.

Patrik Arneke och Tobias Andersson kommer i höst att slå upp portarna för ett nytt samarbete på Äleby gård. Den nya restaurangverksamheten får namnet Gårdshuset på Äleby. 

Långt ut på Selaön ligger Äleby gård. Där jobbar idag Patrik Arneke och Tobias Andersson på sitt nya projekt tillsammans. Patrik har jobbat på Äleby i flera år och Tobias håller just nu på att avveckla Edsbacka Bistro i centrala Strängnäs. När MT/Måsen träffade Tobias tidigare i år visste han inte vad hans nästa utmaning skulle bli. Nu vet han, och han verkar nöjd med beslutet. 

–  Båda två sitter med i Sörmlands matkluster och har gjort Sörmlands landskapsmåltider, säger Tobias. Patrik kände att han ville ha en kollega och på den vägen är det. Det känns bra. 

På Äleby gård och Selaön finns möjligheter till konferens, jaktmiddagar, matlagningsaktiviteter, bröllop, kalas och catering. Gårdshuset på Äleby kommer att kunna erbjuda något för alla och förhoppningen är att få personer och företagsgrupper att inte bara besöka utan att även övernatta på gården. 

–  Det vi kommer att lägga fokus på är att locka företag att spendera en dag eller två här, säger Patrik. Vi tror att det finns ett behov för att arrangera fler saker.Det är också en avkopplande miljö, flikar Tobias in. Det finns inget som stör. 

När man kliver in i Gårdshuset på Äleby möts man av ett stort och öppet visningskök där man kommer att kunna anordna olika matlagningsaktiviteter. Där kan gästerna också se när maten tillagas. Vidare in i lokalen kommer man till en mysig bar med lounge som sedan leder in i den stora matsalen som tar upp till 80 personer. 

–  Vi har sedan tidigare de tillstånd som behövs, berättar Patrik. På sommaren används Äleby på ett annat sätt, sen i september öppnar baren och då kan vi ha temakvällar och promota det vi vill göra. 

Både Patrik och Tobias jobbar efter samma målsättning; det ska vara hållbart och sörmländskt. Trots att de både är erfarna i köket har de mycket att lära av varandra och de beskriver varandras styrkor och svagheter som ett sätt att komplettera och lära av varandra. 

–  Vi kompletterar varandra, säger Tobias. Jag är yngre än Patrik och redan där har vi olika bakgrunder. Vi lär mycket av varandra. Vi har jobbat på olika sätt och slår vi ihop det så kommer vi bli starka tillsammans. 

Patrik beskriver att Tobias har ett modernare sätt i köket medan han har vissa traditioner med sig. Han har också erfarenheter från Italien där han bott tidigare. Deras olika synsätt gör att de kan kombinera sina kunskaper på ett bra sätt. 

–  Det är viktigt att man har samma mål, sen finns det olika sätt att komma dit, berättar Patrik. Men det blir sörmländsk mat och sen vill vi lyfta fram det som finns i vår omgivning. 

Äleby Gård ägs och drivs av Jacob Högfeldt med familj. På gården finns möjlighet till övernattning och aktiviteter och Patrik och Tobias hoppas kunna locka företag och grupper med en helhetsupplevelse kombinerat med en måltidsupplevelse. 

–  Vi vill fortsätta att utveckla Sörmland som en gastronomisk plats, avslutar Patrik. 

Läs även:

Lämna ett svar