Glitter, glamour och kärlek när Sverige firar Pride 

av Jennifer Lundkvist
Augusti inleds traditionsenligt med prideparader och evenemang runtom i landet. I Strängnäs kommun har man anordnat olika typer av aktiviteter såsom tipspromenad, pyssel och café.

Pride och HBTQ-rörelsen fortsätter att sprida kärlek världen över. Vecka 31 firas traditionsenligt Stockholm Pride, där före detta mariefredsbon och numera eskilstrunabon, Jesper Lundin vanligtvis är på plats. 

Organisationen Pride grundades 1966 i Los Angeles och står för Personal Rights in Defense and Education. Sedan 1998 hålls Stockholm Pride, en karnivalliknande parad som hyllar kärleken för alla människor, oavsett sexuell läggning. Jesper Lundin är en av dem som brukar närvara under festivalen. I år har han dock behövt tacka nej på grund av revy-SM som han besöker tillsammans med Strängnäsrevyn. 

–  I vanliga fall är jag flaggansvarig för QX-tältet under Pride i Stockholm, säger Jesper. För mig betyder Pride väldigt mycket. Jag kom ut 2016, tack vare Oscar Zia. När han körde kände jag att ”det där är jag”. 

Jesper började i samma veva att jobba med Stockholm Pride och har även gått med i paraden ett flertal gånger. Han har också gått i Springpride hemma i Eskilstuna. Två av gångerna har han gått som sig själv och fyra gånger har han gått i drag. 

Ni känner säkert igen honom från publikhavet i Allsång på Skansen. Jesper Lundin är ett stort fan av såväl Allsången som Pride och dragshower. Hans alter ego, Golden Black, fick sitt namn efter den perfekta klänningen.

När vi pratar med honom är han på plats framför sin älskade allsångsscen i Stockholm, där Oscar Zia var en av gästartisterna. Under årets Pridefestival kommer han dock att befinna sig i Oskarshamn tillsammans med Strängnäsrevyn för att medverka i Revy-SM. 

–  Ända sedan barnsben har jag varit väldigt identifierad av revy, musikal, teater och allt som har med konst att göra. Men de senaste två-tre åren har jag varit väldigt intresserad av just drag. 

Jesper berättade hur han en dag hittade den perfekta klänningen som var svart och guld och som hade perfekt form, perfekt längd och ”perfekt allting”. Han kände att han bara måste få köpa den och det fick han. Klänningen inspirerade honom också till sitt dragnamn Golden Black. 

–  Golden Black är liksom en sprallig figur som gör saker som jag inte skulle ha gjort, som att slänga glitter om sig eller sätta sig i folk knä. 

Fördomar finns alltid, men Jesper känner ändå att han har blivit accepterad för det han gör. 

–  Jag som Jesper är ganska blyg och tillbakadragen. Men när jag tar på mig peruken, fläderboan och klänningen, då öppnas dörrarna för en fantastisk stund och show. 

Jesper som Golden Black

Under åren har han även träffat sin stora förebild Christer Lindarw, som ju också är från Eskilstuna, flera gånger. Jesper har följt After Dark sedan barnsben och det går inte en dag utan att han lyssnar på ”La dolce vita”. Vad Christer har betytt för honom går inte att beskriva med ord. 

–  Hur lång tid har vi på oss, skrattar Jesper. Christer är en av mina husgudar och har varit med under min uppväxt, och kommer att vara med tills fjädrarna är slut. 

Pride uppmärksammas just nu över hela världen. I Strängnäs har kommunen valt att visa sitt stöd genom att hissa prideflaggan utanför kommunhuset, Läggesta station och i centrala Mariefred. Man har också haft ett flertal aktiviteter som Ung i Strängnäs anordnat såsom spelhäng, regnbågscafé, tipspromenad samt pyssel med prideskyltar och t-shirts. 

–  Pride är väldigt underbart, säger Jesper! Tyvärr går det så himla snabbt. Det är slut så fort man hinner blunda. Men det är ett av mina favoritevenemang på sommaren. 

Läs även:

Lämna ett svar