Katarina Jagellonica tolkas i en ny, intim föreställning 

av Jennifer Lundkvist
Den 27 September kommer författaren och kulturvetaren Eva Mattsson till Multeum för en intim föreställning om Katarina Jagellonica.

I sin kommande föreställning ”Isabella” gestaltar författaren och kulturproducenten Eva Mattsson den något bortglömda drottningen som var gift med Johan III, och som hade ett stort inflytande över sin mans värderingar och politik. 

I historieböckerna kan man läsa sida upp och sida ner om Gustav Vasa och hans söner, men inte lika mycket om deras drottningar. Gustav Vasa fick elva barn, varav nio nådde vuxen ålder. Hans näst äldste son Johan III var den andre sonen att bli kung och vid sin sida hade han Katarina Jagellonica. 

Den 27 september gestaltas hon i en intim föreställning på Multeum av författaren Eva Mattsson, som både föreläst och skrivit om Katarina. Föreställningen är ett samarbete mellan bland annat Gustav Vasaföreningen, polska institutet i Stockholm och Strängnäs kommun. Eva kommer ensam att stå för både produktion och framträdande. 

–  Jag var i Strängnäs och hade en föreläsning om Katarina Jagellonica för några år sedan, och där startade min kontakt med Gustav Vasaföreningen, berättar Eva. 

Katarina var trogen sin man Johan III och följde honom in i fångenskap på Gripsholm. Hon har också en källa uppkallad efter sig nära Taxinge. Enligt historien red hon dit varje dag för att skaffa friskt vatten till sin fängslade make. Under fångenskapsåren födde hon dottern Isabella som ligger begravd i Strängnäs domkyrka. Isabella” är också namnet på Evas nya monolog. 

Eva har tidigare gjort monologer och gett ut en bok om Katarina Jagellonica. I sin nya föreställning ”Isabella” får man lära känna personen Katarina på ett djupt plan.

Ingegerd Lusensky, som är sekreterare för Gustav Vasaföreningen, var den som kontaktade Eva och frågade om hon ville ha den här monologen om Katarina. 

–  Vi hade Eva som föredragshållare 2019, säger Ingegerd. Hon pratade väldigt medryckande och intressant om Katarina Jagellonicas liv och hade hennes jungfruklänning – som Katarina bar som ogift – med sig på scenen. 

Katarina var en mycket bildad och älskvärd person som bland annat var mamma till kung Sigismund. Hon var katolik och försökte påverka Sverige till att fortsätta vara katolskt. Hon var även den som förde in gaffeln till Sverige. Johan III lät uppföra Drottningholm i Stockholm efter just Katarina. 

r Eva startade med sina monologer 2012 var Katarina och drottningar i stort ganska okända. Eva ägnade sin masteruppsats till att undersöka olika sätt att berätta och det får hon testa i sina monologer. 

–  Jag vill genom berättande göra personer lite mer levande, säger hon. Jag vill att människor ska intressera sig för historien, det är mina mål till varför jag gör det här. 

Eva hoppas att hon genom sitt författarskap och sina monologer kan slå hål på myter och rykten och få historien mer trovärdig. Hon vill att även människor i historien ska respekteras och hennes uppgift är att så sakligt hon kan berätta om Katarinas liv. 

Under sina föreställningar tillåter Eva aldrig publiken att ta bilder eller ljudupptagningar av den enkla anledningen att Katarina bara finns i rummet just där och då. 

–  Min tanke är att hon finns på riktigt en stund och sen är hon borta. 

Hennes förhoppning är att publiken ska komma med ett öppet sinne, ta emot och bara vara i stunden. Hon vill inte skapa några förväntningar, men säger att man kommer att få lära känna Katarina som person, men också tiden som var – med alla intriger och politiska spel. 

Biljetter till Isabellafinns att köpa på tickster.com. 

Läs även:

Lämna ett svar