Urpremiär för ”Gustav Vasa i Mariefred” 

av Katrin Nilsson
Ensemblen är på väg från IOGT-huset, där de brukar repetera, till Callanderska där de ska ha sina sista genomdrag av pjäsen före premiären på lördag. Nilla Appelberg, Ylva Wigh, Tord Eng, Wim Grooten, Siv Lindell Lannefors, Helmina, Dag Bremberg, Martin Lindell, Alma och Fredrika.

Trädgårdsteatern lägger sista handen vid sin föreställning ”Gustav Vasa i Mariefred”. Premiär blir det på Callanderska under Vasafesten på lördag. Hanna Widinghoff regisserar och Hembygdsföreningen är arrangör. Tord Eng har skrivit manus och spelar också ärkebiskop Jakob Ulfsson i föreställningen.  

– Det känns jättetrevligt att spela på Callanderska, där klostret en gång låg. Teater är en lek och om vi kan få åskådarna att delta är mycket vunnet.

MT/Måsen träffar ensemblen några dagar före premiärföreställningen som inträffar lördagen 12 augusti under Vasafesten. De har just fått sina kostymer och kommer att ha några repetitioner på Callanderska innan de möter publiken.  

Under föreställningen får man träffa Gustav Vasa vid tre tillfällen i historien. I inledningsscenen har han flytt från Danmark och på väg från familjens gods på Räfsnäs besöker han Jakob Ulfsson som dragit sig tillbaka till kartusianerklostret i Mariefred. Där vill Gustav Vasa ha råd och från den forna ärkebiskopen.  

I andra delen återvänder Gustav Vasa till Mariefred, men den här gången är det för att stänga klostret. Han är numera kung och har påbörjat sitt arbete med att göra Sverige protestantiskt.  

Barnen Alma, Fredrika och Helmina med Ylva Wigh och Siv Lindell Lannefors.

Hanna Widinghoff, som regisserar föreställningen, beskriver situationen när klostret ska rivas. Ett problem för innevånarna i staden var att munkarna var kunniga i läkekonst och när klostret försvann fanns ingen hjälp att få. I föreställningen skildras hur det skulle kunna sett ut. 

– Mormödrarna kommer med sina barnbarn men klostret ska stängas. Barnen är inte friska utan ledsna och sjuka. På samma gång är murarmästare Måns är på väg för att riva klostret.  

Den tredje och avslutande delen av föreställningen handlar om hur Gustav Vasa arbetar med sitt eftermäle. På slottet som han låtit bygga, Gripsholm, sitter han och instruerar Peder Svart som skriver sin kända krönika om Gustav Vasas liv och leverne.  

Historiskt är inte tillkomsten för krönikan helt kartlagd men Tord har utgått från teorin att den skrevs i samråd med Gustav Vasa själv. Tord har läst mycket om Gustav Vasa och också hållit två föredrag om honom, ”Gustav Vasa i Mariefred” och Gustav Vasa – en mästare på PR”.  

– Gustav Vasa var skicklig på propaganda. Han skapade en egen bild av historien.  

I föreställningen finns många oväntade vändningar, vålnader från det förflutna dyker upp och hemsöker kungen och en servitris från 500 år fram i tiden stiger in i historien och ger sin syn på ett och annat.  

Dramat förstärks genom musikern Wim Groots ackompanjemang.  

– Jag kommer att spela för att få fram en speciell stämning under olika delar av föreställningen, berättar Wim.  

Wim använder bland annat keybord och fiol. Här blir det en blandning av nyskriven musik och toner som uppkommer i situationen.  

Callanderska gården är spelplats och fond för föreställningen. Tord Eng, Nilla Appelberg, Krister Olsson, Martin Lindell, Wim Grooten, Helmina, Alma, Dag Bremberg, Fredrika, Ylva Wigh, Siv Lindell Lannefors.

– Det blir mycket improvisation både för mig och skådespelarna. Jag vill göra föreställningen starkare genom musiken.  

Callanderska gården, där delar av slottet Pax Mariae en gång låg, blir spelplats och fond åt pjäsen. Föreställningen är en del av Vasafesten i Mariefred och 500-årsresan och arrangeras av hembygdsföreningen. 

Läs även:

Lämna ett svar