Vad är väl en bal på Mälsåkers slott 

av Katrin Nilsson
Eva Hultén.

Det första Eva Hultén tänkte när hon gick med i öreningen Mälsåkers framtid var ”Vad är väl en bal på slottet?” Men coronan kom emellan. 

– Det var vad jag hade tänkt mig, att vi skulle ha en bal. Men det var 2019 och då kom ju pandemin, så det var inte tal om någon bal.

Idag är hon ordförande för föreningen, men styrelsen som en gång stödde förslaget är till stor del utbytt, så nu kommer Eva att behöva förankra idén igen.  

– Jag hoppas det kan bli en bal på slottet. Det är min ambition. Inför nästa säsong kommer jag att föreslå det.  

Balen kommer i så fall att äga rum i Riddarsalen där det finns plats för 80 personer.  

Under tiden tankarna om danskvällen utvecklas fortsätter föreningen med sin övriga verksamhet.  Det är Statens fastighetsverk som äger slottet och föreningen Mälsåkers framtid är en ideell förening som hyr av dem för att hålla öppet för allmänheten.  

Mälsåkers slott ligger vackert vid Mälaren.

– Vi anordnar konserter, utställningar och guidningar. Dessutom är det fester, bröllop, inspelningar och fotograferingar av olika slag, förklarar Eva. 

Mälsåkers slott har en lång historia. Under 1500-talet byggdes flera stenhus där slottet idag ligger. Husen finns kvar, som källarvåningen till slottet. Under 1600-talet ägdes husen av släkten Soop som byggde till flyglar och flera våningar så att slottet i slutet av 1670-talet hade antagit den skepnad det har idag. Arkitekten som familjen anlitade var Nicodemus Tessin d.ä. 

– Slottet har en intressant historia med många olika ägare, förklarar Eva. 

Genom att Hans von Fersen och Eleonora Margareta Soop gifte under första halvan av 1700-hundratalet kom slottet i släkten von Fersens ägo. I mitten av 1800-talet kom sedan en serie av olika ägare, varav den kanske mest välkända var Åke Sjögren, gift med Mary Landzert. Han köpte slottet 1898. Mary var änka till Carl Nobel och paret var därmed mycket förmögna och kunde göra standardförbättringar i slottet. Efter ett alltför vidlyftigt leverne blev de dock konkurs och slottet fick säljas.  

En dramatisk brand under andra världskriget, när norska staten ägde slottet och bedrev militär utbildning där, gjorde att Mälsåker fick allvarliga skador. Slottet stod vind för våg utan tak till 1951 då staten övertog det och genomförde omfattande renoveringar.  

–  Fram till 2007 skedde väldigt stora arbeten, men sedan upphörde de. Det är bara grundläggande underhåll just nu och det sköts av Statens fastighetsverk.  

Bland annat återskapade man under renoveringen hela stuckaturen i Riddarsalen som förstördes efter branden. Om man tittar i taket kan man se att vissa delar är äldre och mörkare. Det är de som man har hittat bland rasmassorna och satts tillbaka på sin rätta plats.  

Eva menar att Mälsåkers slott är ett av de intressantaste besöksmålen i Strängnäs kommun.  

Det är roligt att vi har ett sådant fint gammalt barockslott. 

Föreningen Mälsåkers framtid  har funnits i 15 år. Man har hyrt ut slottet och haft aktiviteter.  

– Under sommaren har vi konsert varje söndag det hade vi förra året också 

I år kan man också för första gången presentera en operett; Så gör alla på Vita hästen. 

När det inte är evenemang är alla välkomna att utforska slottet själva fredag till söndag på sommaren.

– Vi har en scen som vi köpte förra året och vi har en flygel som vi samlat in pengar till. Det fanns bara piano tidigare. Om man ska ha riktigt duktiga pianister måste man kunna erbjuda en flygel. De säger att det är ett ovanligt fint instrument för att vara på en plats som inte är en konsertlokal. 

För att bevara flygeln har man byggt en klimatlåda så den kan hålla jämn temperatur.  

– På det sättet är den väl omhändertagen och har klarat vintrarna hittills. 

När det inte är evenemang är alla välkomna att utforska slottet själva fredag till söndag på sommaren. Även hundar kan besöka Mälsåkers slott. 

– Man får gå överallt i slottet där det är tillräckligt renoverat så att det är säkert.  Dessutom får man ha hundar med sig och det har också blivit väldigt populärt. Jag vill absolut inte att någon ska lämna sin hund i en varm bil. Idag är det många som har dem med när de går runt i slottet.  

Nu blir det snart operett och sedan visdagar följt av barockopera och besök av Strängnäs orkesterförening och nästa säsong kanske vi kan se fram emot ”en bal på slottet”. 

Läs även:

Lämna ett svar