Vikingarna i fokus i Björn Höglunds senaste bok 

av Jennifer Lundkvist
Björn Höglund har gett ut över tjugo böcker inom historia, natur, geografi och samhällskunskap. I hans bok om Sveriges historia kan man bland annat läsa om Vasatiden men i hans senaste bok fokuserar han på vikingar.

Under Vasafesten signerade författaren Björn Höglund sin senaste bok om vikingar. Vasakopplingen däremot återfinns i hans bok om Sveriges historia, som släpptes 2019. 

I samband med det stora jubileet och Vasafesten besökte författaren, journalisten och tidigare historieläraren Björn Höglund historiska Mariefred för att signera sin senaste bok. 

Björn har en bakgrund som gymnasielärare inom historia och samhällskunskap, men har de senaste 23 åren varit frilansjournalist och författare. Han har skrivit över tjugo böcker om historia, natur, geografi och samhällskunskap. I våras släppte han boken om Europas historia men han har också skrivit om Sveriges historia, som bland annat handlar om Vasatiden. 

Hans böcker riktar sig till målgruppen 9–12 år och har hyllats av såväl SVD Junior som Dagens Nyheter. Han berättar att hans målgrupp är i åldern där man slukar böcker och information. 

–  Det är väldigt roligt, säger Björn. Jag brinner för folkbildningstanken och sen har jag jobbat väldigt mycket med frågesport och har bland annat varit redaktör för Smartare än en femteklassare de två sista säsongerna. 

Med sin lärarbakgrund, intresset för lärande och att han har tre barn själv, har det varit en rolig utmaning att skriva för barn och ungdomar. 

Vikingaboken

–  Det är jätteviktigt att tänka flera gånger om när man skriver. Det är väldigt speciellt det där mellan nio- och tolvårsåldern, då är man ju i faktaslukaråldern. Men det handlar också om vad man har för förkunskaper, oftast vet man kanske lite grann sedan innan. 

När han skrev om Europas historia upplevde han en mycket större utmaning eftersom han ville ha med de stora dragen men också förklara varför det var viktigt. Björn berättar att det också är betydelsefullt att få med genusperspektiv och mångfaldsperspektiv. Ibland har han även med recept som man kan använda för att levandegöra historien rent praktiskt. 

–  När det gäller att skriva för barn gäller det att tänka ett pedagogiskt upplägg, att det ska vara lätt att läsa, väcka nyfikenhet och olika infallsvinklar i historien. Hur var det att vara barn? Vad åt man, vad hade man för kläder? 

Björns senaste bok ”Spännande fakta om vikingarnas värld” släpptes nu i helgen och är hans tjugotredje – om han inte minns fel. Att hitta nya historier, ämnen och infallsvinklar säger han inte är något problem, det finns hur mycket som helst att skriva om och fördjupa sig i. 

–  Den här vikingaboken är som en lillasyster till de andra böckerna som har kommit, säger Björn. 

Trots att han egna barn är mellan tio och arton har de sluppit vara referens till pappa Björns böcker. I stället ser han till att ha med sig i tanken att det är en ung läsare han vill nå och tänka på vilka ord han använder och på vilken nivå han ska förklara något. 

Sveriges historia

–  Vad är det jag vill ha sagt egentligen? Det går att korta ner fem meningar till en mening, men det är samtidigt komplext att skriva kort och lätt. Framför allt om man ska beskriva viktiga saker som andra världskriget. 

Förutom böcker har Björn skrivit över 10 000 frågor till Vem vet mest?, På spåret, Vi i femman och Muren. I hans böcker har han alltid med quiz och frågesport för att ge både kunskap och klurigheter till läsarna. 

–  Det är en häftig ålder att nå med böcker, för i den åldern är man nyfiken på att upptäcka saker, sager Björn. 

Läs även:

Lämna ett svar