Fantastiskt legobygge av Gripsholms slott växte fram 

av Katrin Nilsson
Vi lade grunden hemma och sedan har alla fått vara med och lägga till det som de vill, förklarar Jenny.

För de som var legointresserade fanns under Vasafesten ett gyllene tillfälle att vara med och skapa en vision av Gripsholms slott tillsammans med Jenny Wistbacka och Jimmy Holmberg från TV-programmet ”Lego Masters”. 

– Det är en fantastisk känsla att ha byggt på något så länge och sedan kommer människor med glädje och entusiasm och formar om det.

Jenny är förvånad över hur frejdiga alla som hjälpt till att skapa slottet varit med hästar, grodor, palissader och udda utrustade riddare. 

– De finns inga hinder, alla bara slänger sig in och börjar bygga, säger Jenny som beundrar utvecklingen av slottet. 

De är också överraskade över den stora tillströmningen av hugade legokonstnärer. 

– Jag trodde inte att det skulle komma så många, utan droppa in och annan medan vi stod och byggde, berättar Jimmy.  

Jenny och Jimmy är välkända för legointresserade eftersom de deltagit i programmet Lego Masters. När de fick uppdraget att bygga Gripsholms slott på Vasafesten började de studera byggnaden.  

Det finns inget rätt eller fel för Jenny och Jimmy, alla som deltar och arbetar med slottet har sin konstnärliga frihet.

Det finns inget rätt eller fel för Jenny och Jimmy, alla som deltar och arbetar med slottet har sin konstnärliga frihet.  

– Slottet är färdigt hela tiden på samma gång som det är olika och förändras. 

Förberedelserna inför den här dagen har varit omfattande. Jenny och Jimmy var förbluffade över hur komplicerat och disparat slottet kan förefalla eftersom det byggts på efterhand. Tornen, tinnarna och murarna har alla en egen karaktär. För att fånga det bestämde de sig för att bygga tornen och några av murarna så man hade något att utgå från.  

– Vi lade grunden hemma och sedan har alla fått vara med och lägga till det som de vill.  

Det är svårt för dem att säga hur många timmars förberedelser de har lagt ned. 

– Det beror på vad man menar eftersom det har varit mycket tankearbete och planering. Vi har hållit på sedan i februari. Vi har provbyggt, varit här och tittat och studerat slottet, bestämt vad vi skulle ha för skala och så vidare.  

En sak de har frågat sig är hur likt de ska satsa på att det ska var.  

– Det är ändå lego. Vi bestämde att vi skulle göra det så likt som möjligt utifrån att vi jobbar med lego.  

Jennys favoritdel av deras legoslott är baksidan på en av murarna. Där sitter en dam i en sjuttonhundratalsklänning och matar en gris.  

– Här har jag använt en del av ett favoritlego som vi har gjort tidigare. Jag tyckte att det passade.  

På insidan av ett av tornen står det Vasa visar Jenny. Det har hon själv lagt men efterhand har det tillkommit mycket sedan alla började bygga.  

Nya torn och tinnar växer upp och slottet befolkas av allehanda djur och karaktärer. På en av spirorna har någon gjort en legogubbe med spjut som ser ut lite ut som en rymdfarare eller utomjording.  

– Det är roligt vad de lägger till, här är en groda och en flicka på en häst, konstaterar Jenny. 

Läs även:

Lämna ett svar