Kids for fun utökar med ungdomsgrupper

av Jennifer Lundkvist
Elsa Isaksson, Elin Wetterstrand Sjöberg och Tilda Almén undervisar i dans på Kids for fun. Till hösten utökar man verksamheten med två dansklasser för ungdomar.

Den 5 september är det öppet hus på Kids for fun i Mariefred, som i höst utökar sin verksamhet med dansklasser för ungdomar i åldrarna 12–17 år. Med dansen hoppas man kunna öka både självsäkerheten och tryggheten hos ungdomarna. 

Brödtext: Kids for fun startade för drygt två år sedan och har främst arbetat med att aktivera barn i yngre åldrar genom dans och gymnastik. Det började med två dansgrupper för åldrarna fem till sju år respektive sju till elva år. När man startade en grupp för tre till fem år blev intresset enormt och man fick utöka till gymnastik med dans. Idag finns tre olika gympaklasser från tre till fem år respektive fem till sju år. 

–  När de är yngre så är det föräldrarna som tar kontakt, säger Tilda Almén som är grundare till Kids for fun. Det är svårare med de äldre åldrarna, men det är ungdomarna vi vill åt. 

Tilda är uppvuxen i Järna och spelade fotboll under sin uppväxt. Hon upptäckte dansen i femteklass och har sedan dess varit bakgrundsdansare i musikvideos och på festivaler och har även jobbat som danslärare. Hon beskriver att dans är något som kan förändra och förbättra hela livet och som man alltid har nytta av, oavsett om man ska skådespela, spela fotboll, hålla föredrag eller sjunga. 

–  Hjärnan öppnar upp så mycket. Man känner sig självsäker. Det är som att sjunga fast man sjunger med kroppen. 

Men Tilda ville inte bli någon känd dansare, hon ville jobba med barn. Med en mamma, bror och bonussyster som bor i Mariefred föll det sig naturligt att flytta hit för att starta sin dröm. 

–  Vi vill skapa en trygghet för barnen, säger Tilda. 

Till sin hjälp har hon ungdomsledaren Elsa Isaksson som hjälper till att undervisa i dans för barn mellan fem och elva år. Elsa har tidigare testat på olika sporter i Mariefred men fastnade för dansen. Efter att ha dansat i Stallarholmen några år är hon nu hjälpledare för två dansklasser och i gymnastik. Förutom Elsa och Tilda finns gymnastikledarna Celice Karlsson, Lovisa Sköld, Stella Ohlsson och Christine Bergqvist. 

Även Elin Wetterstrand Sjöberg ingår i Kids for fun, och till hösten kommer hon att starta upp dansklasser för ungdomar. De nya grupperna kommer att rikta sig mot ungdomar i åldrarna 12–14 år samt 15–17 år. Elin har, precis som Tilda, studerat på danslinjen på Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje och minns när hon som tonåring tog till dans för att må bättre. 

–  Jag minns att när jag dansade så var jag glad, säger Elin. Det behövs mer dans. Det finns ju studier på att dans gör en mer glad. 

Tilda berättar att ungdomar är svårare att nå än yngre barn, oftast är det föräldrarna som är inne på Facebook och ser något och anmäler barnen. Ungdomar har inte nödvändigtvis den ingången utan tar själva kontakt. Man planerar därför att kontakta skolor för att nå ungdomarna den vägen. 

–  Dansen har nästan försvunnit lite, säger Tilda. Det är som att kärnan till varför man dansar har försvunnit. 

Elin berättar att dans handlar mycket om att känna samhörighet. Hennes klasser kommer att blanda jazz och street, som är grunden till många andra danser. 

–  Man får testa lite och se vad man vill göra, avslutar Elin. Jag ska bara vara öppen för allt. De får säga precis vad de känner och vill. Jag ska stå där med öppna armar. 

Läs även:

Lämna ett svar