Stallarholmens SK vill starta nytt fotbollslag för flickor

av Jennifer Lundkvist
: I Stallarholmen hoppas man på att inom kort kunna starta ett flicklag i fotboll för de som är födda 2012–2014.

I Stallarholmen har man ambitionen att inom kort starta ett nytt fotbollslag för flickor födda mellan 2012 och 2014. Idag finns bland annat ett flicklag för de som är födda 2010 samt ett damlag.

Stallarholmens sportklubb (SSK) har idag åtta fotbollslag, däribland ett A-lag för damer, ett A-lag för herrar samt ett lag för flickor födda 2009–2011. För pojkar finns två lag för 2010 respektive 2011. För de som är födda mellan 2012 och 2017 finns endast blandade lag med både tjejer och killar.

När Kristina Peltolas dotter ville spela fotboll fanns inget lag, därför vill hon nu som lagledare starta ett nytt lag för de som är födda mellan 2012 och 2014.

–  Min yngsta dotter vill börja spela, men det finns inget lag just nu, säger Kristina.

Enligt Svenska fotbollförbundet står fotbollen för cirka 40 procent av alla idrottsaktiviteter i landet. I Sverige finns 2 909 föreningar och över 1,3 miljoner aktiva inom fotbollen – som spelare, ledare, domare eller tränare. Siffror visar att 20 procent av alla 11-åriga flickor spelar fotboll och den procenten vill gärna Kristinas dotter vara en del utav.

–  Än så länge är det tio som har anmält sig, men det är flera som vi vet är intresserade och vill börja spela. Sen får vi se om det växer när dem märker att det finns ett lag.

Organiserad damfotboll började så sent som på 1970-talet och för Sveriges del skedde den första landskampen för damer år 1973. Intresset för svensk damfotboll ökar hela tiden, inte minst tack vare damlandslagets framgångar den senaste tiden.

–  Jag tror att framgången kan ha en positiv inverkan, säger Kristina.

Att starta ett flicklag var dock något man började diskutera redan i våras. Under helgen har man haft två prova-på-tillfällen för att se vilket intresse som finns för att kunna utveckla det därifrån. Bland annat kommer man att behöva hitta en tränare.

När Kristina var yngre spelade hon själv fotboll i ett tjejlag ute i Stallarholmen och hennes äldsta dotter spelar idag. Kristina har även varit lagledare för ett hockeylag i många år, så det här med ”laglederi” är långt ifrån nytt för henne.

–  Jag är absolut inget proffs, skrattar Kristina. Men just lagledarbiten behöver man inte vara fotbollskunnig för egentligen utan det handlar mer om administration och att vara driftig.

Kristina beskriver fotbollen som en lättillgänglig, billig och enkel sport som du kan utföra i princip var som helst och när som helst. Du behöver inte ens ha en plan.

–  Om man jämför med ishockey till exempel, är det ju mycket mer tillgängligt och enkelt.

Under helgen den 19–20 augusti bjöd man in tjejer att få prova på och ambitionen är att kunna starta ett lag så snart som möjligt. Exakt hur terminen och speltiderna kommer att se ut är för tidigt att säga, men Kristina berättar att det vanliga är att man har två träningar i veckan. Man planerar inte att hoppa på någon serie nu till hösten utan det blir i sådana fall till våren.

–  Får vi ihop ett gäng kan vi dra i gång i september, säger Kristina. Allt handlar om intresset.

Läs även:

Lämna ett svar