Vasafesten bjöd på historiskt firande

av Katrin Nilsson
De unga regenterna presenterade flera olika tankar om vad man skulle kunna göra ifall man blir kung eller drottning som att ge gratis godis till hela världen.

Vasafesten bjöd på clowner, teater, musik, lajv och mycket annat. Hanna Widinghoff som är projektledare är nöjd med dagen.

– Det har varit en lugn fin dag och människor har strosat runt i staden.

Vasafesten arrangerades av Imariefred.nu i samarbete med 500-årsresan. Under dagen spelades teaterföreställningen ”Gustav Vasa i Mariefred” på Callanderska gården och vid Gripsholms slott var det marknadslajv om stängningen av Vårfruberga kloster.

På hamnplan signerade författaren Björn Höglund sina böcker och Boklådan bjöd på tipspromenad. Där kunde man också bygga Gripsholms slott i lego och vara med att skapa fredkonstverk med ”Hela Sverige flätar”.

Under dagen spelade Susanne Sand 1500-talsmusik i Mariefreds kyrka och där var det också föreläsning av Linde Lindkvist om mänskliga rättigheter och vilken roll de spelat och kommer att ha i framtiden.

I Lottenlund var det picknick, musik, clowner, dans med Kids for Fun och rörelseträning med IFK Mariefred.

Vädret var fint och solen sken över picknicken i Lottenlund större delen av dagen.

Det var också kröning av små kungar och drottningar. Alla barn fick komma upp på scenen för att samtala med konferenciern Tilda Almén. De unga regenterna presenterade flera olika tankar om vad man skulle kunna göra ifall man blir kung eller drottning, som att ge gratis godis till hela världen eller bestämma mer över mamma och pappa.

Stadsvandringen var den här dagen upplagd så att guiderna stod placerade vid historiska platser och besökarna fick gå runt och titta det som de vara intresserade av.

Under kvällen var det musikframträdanden i Lottenlund med kören Tongriparna, Andra trion och LOW3B.

Hanna Widinghoff hade själv regisserat teaterföreställningen ”Vasa i Mariefred” som spelades på Callanderska gården.

– Det var kul att det kom mycket folk och publiken verkade nöjd.

Eftersom allt var utomhus var dagen mycket väderberoende, men det gick i stort sett bra.

– Det var otur med lite regn en stund, men det gick snabbt över.

När Vasafesten led mot sitt slut fanns musikintresserade mariefredsbor kvar i Lottenlund och lyssnade på LOW3B medan mörkret sänkte sig över staden.

– Spelningen är ett perfekt sätt att avsluta dagen. Nu är det några tappra kvar. Det är kallt och lite höstkänsla, konstaterar Hanna Widinghoff.

– Att planera Vasafesten har bara varit roligt. Det blev en mysig dag.

Läs även:

Lämna ett svar